Dodik: Naš projekt je jasan, želimo da ojačamo RS do te mjere da bude nezavisna država

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je danas govorio o otcjepljenju RS te je povodom proslave praznika Svetih novomučenika jasenovačkih izjavio da “ne kriju planove da rade na tome da RS bude nezavisna država”.

– Ovdje smo se okupili da obilježimo svetomučenike jasenovačke, da im se posvetimo u molitvi, da se prisjetimo ogromnog stradanja koje je bilo nepotrebno. Stradalo je mnogo ljiud, djece i žena, koji su, samo zato što su pripadali jednoj vjeri i naciji, bili mučeničkom smrću ubijani i na taj način Srpska pravoslavna crkva je posvetila njima obilježavanje svetih mučenika jasenovačkih – rekao je Dodik okupljenim novinarima.

Dodao je kako “uvijek trebamo težiti miru, ali isto tako pamtiti i sva stradanja gdje god da su se desila”.

– Ovo je mjesto strašnog stradanja i mi Srbi ovdje kada dolazimo, svjesni smo činjenice koliko je ljudi ovdje pobijeno, koliko je i Jevreja i Roma i drugih naroda i antifašista, kako su se nekada zvali, mučenički ubijeno – istakao je Dodik.
Na dugoročan način riješiti sve probleme

– Važno je da mi danas nakon iskustva koje je Jugoslavija imala, a koja nije dala rezultat koji se očekivao i koja se raspala u prvom obračunu da gradimo dobre odnose. Mislimo da je Hrvatska kao država i hrvatski narod, i Srbija kao nezavisna država srpskog naroda, i Republika Srpska koju mi živimo kao našu državu apsolutno osnova da se na dugoročni način riješe gotovo svi problemi među nama i to je ono prema čemu treba da težimo – poručio je Dodik.

Istakao je kako su se okupili danas u Jasenovcu da se sjete stradanja iz 1941. godine.

– Da se sjetimo činjenice kada je ovih dana daleke ‘41. godine ovdje formirano jedno od najzloglasnijih mjesta ubijanja Srba koje je moglo da smisli ljudski um u okviru tadašnje Nezavisne države Hrvatske koja je imala ideologiju da jednu trećinu Srba pobije, jednu prekrsti i jednu raseli. To pripada na neki način tome vremenu i u svakom slučaju mislim da treba da gradimo dobre odnose između Hrvatske i srpskih država – RS i naravno Srbije – naveo je Dodik.
O “srpskom jedinstvu”

Komentarisao je i obilježavanje “srpskog jedinstva”. Dodik je rekao kako će se taj dan obilježiti 15. septembra te da “niko ne bi trebao da ima išta protiv toga”.

– Mi gledamo Ujedinjene narode i vjerujemo da je srpski narod, kao i hrvatski narod, i svaki drugi veliki narod, zaslužuju da obilježavaju praznike i datume kako oni to misle. Mi do sad nismo imali taj praznik, sada ga imamo i u RS i u Srbiji i proslavljamo ga. Drago mi je što ćemo u srijedu imati skupštine i Srbije i RS i donijeti Zakon o zaštiti ćirilice. To nije upereno protiv nikoga, ali je naše pravo da to radimo – komentarisao je Dodik.
Obilježiti sva mjesta stradanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na svom Instagramu objavio da je povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac, završio dogovor sa Dodikom da se na prostoru Donje Gradine izgradi veliki memorijalni centar.

Dodik je kazao kako treba obilježiti sva mjesta stradanja i da svako stradanje treba biti upisano u arhive, kao i način na koji su stradali i da se to obilježava.

– Mi u RS vodimo računa i nama je veoma važno da preko ove rijeke u Gradini napravimo memorijalni centar i RS i Srbija su to dogovorili. Želimo prikazati savremeni prikaz prošlosti koja je bila traumatična za naš narod – rekao je Dodik.

Ojačati RS do te mjere da bude nezavisna država

– Priča o srpskom svijetu je priča o vrijednostima koje narod ima. To su vrijednosti vezane za našu vjeru, pismo, krsnu slavu, jezik… To se dešava i ovdje i ondje gdje žive svi Srbi, u svim srpskim zajednicama, bilo da su u Australiji ili na sjeveru Evrope. Svagdje gdje postoji srpska zajednica imaju pravo da afirmišu vrijednosti koje mogu da se sažmu u sintagmu ‘srpski svijet’. Oni koji to prikazuju kao neku teritorijalnu priču o ekspanziji apsolutno su usmjereni ka tome da podvaljuju i da lažu i niko nema nikakve namjere te vrste, ali isto tako ne bi trebalo da nam zabrane da upražnjavamo vrijednosti koje se mogu okupiti u sintagmu ‘srpski svet’ – izjavio je Dodik.

Odgovarajući na konstataciju da se “srpski svet” vodi u “Veliku Srbiju”, Dodik je kazao:

– Kakva velika Srbija, bila je i velika Hrvatska, pa šta? To su floskule kojima se straše drugi. Naš projekt je veoma jasan – da ojačamo RS do te mjere da bude nezavisna država na ovim prostorima i tome smo posvećeni. Imamo legitimno pravo na to, kao što imaju Hrvati, Crnogorci, da i mi imamo RS na prostoru koja će biti nezavisna država. Mi te planove ne krijemo – naglasio je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79