Dodik: Ne namjeravamo raditi sa nelegitimnim visokim predstavnikom

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, izjavio je danas da Savjet za provođenje mira (PIK) samo za Federaciju BiH može da uvede visokog predstavnika, ali ne i za Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da Republika Srpska dolazak novog visokog predstavnika na ovaj način ne uvažava i da ne razumije šta treba Christianu Schmidt da se na ovaj način blamira i izgubi kredibilitet političara koji je bio uspješan u Njemačkoj.

– Ako misli da dolazi ovdje da arogancijom može nešto da upravlja, ukoliko uopšte dođe, onda mu ja poručujem da mi nemamo namjeru da radimo sa nelegitimnim visokim predstavnikom i da je njihovo vrijeme davno prošlo – rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je naveo da se ovim imenovanjem prisustvuje još jednom poniženju svih naroda u BiH od međunarodne zajednice.

– Bošnjaci su očigledno ushićeni činjenicom da dobijaju novog protektora. Imaju razlog da slave nešto danas, ali gledano formalno-pravno ovo je još jedan blef međunarodne zajednice sa tijelom koje uopšte ne postoji, a to je PIK – rekao je Dodik.

Dodao je da PIK nije predviđen da imenuje visokog predstavnika.

– Nikakav visoki predstavnik nije imenovan. Aneksom 10 je predviđeno da strane, njegove potpisnice, se saglase o imenu koje potvrđuje relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti – pojasnio je Dodik.

Dodik je dodao da je to procedura koja podrazumijeva dolazak do novog visokog predstavnika, te da je očigledno da ovdje hoće da ignorišu postojanje institucionalnog i međunarodnog prava.

Prema njegovim riječima, prošlo je vrijeme onih koji su kršili ustavni poredak, zakone, pokušali političkom voljom Amerike i nekih drugih zemalja da krše Dejtonski sporazum.

Istakao je da ga novo imenovanje ne zanima i da je za njega Valentin Inzko posljednji visoki predstavnik.

– To što je bio lokalna luda sa stanovišta svog ponašanja, kako je tamo igrao posljednjih godina, to je opet njihov problem, a ne moj – naglasio je Dodik.

Napomenuo je da su mogli da ga se riješe 2005. godine kada je Venecijanska komisija rekla da BiH ne može da se kreće ka EU ako postoji visoki predstavnik, a on je zadržan.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79