Dodik ne odustaje: Podnijet ću krivične prijave protiv sudaca Ustavnog suda BiH

Nakon što je Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici odbacio apelaciju predsjedvajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, on je poručio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv domaćih i stranih sudaca.

“Pokrenuo sam pitanje zastave samo da bi se vidjelo da taj ustavni sud ne odlučuje po Ustavu, nego odlučuje po nekim svojim kriterijima. Nigdje nema dokaza da je Predsjedništvo BiH, za šta je bilo nadležno, potvrdilo odluku o Zakonu o zastavi i njima to nije bilo dovoljno, što je zakonski i ustavni osnov da Predsjedništvo usvoji zakon o zastavi, a oni su smatrali da to nije potrebno”, rekao je Dodik.

On je dodao da je nepodnošljivo na taj način se odnositi prema Ustavu koji kao suci treba da brane. Također je rekao da je u BiH sve “lakrdija”.

Naglasio je da će kao član Predsjedništva BiH podnijeti za svakog od tih sudija krivičnu prijavu za kršenje Ustava i zloupotrebu položaja i ovlasti.

“Za domaće – ovdje, a strane – vidjet ćemo, u zemljama iz kojih dolaze”, rekao je Dodik.

Još jedan poraz Dodika: Odbačena apelacija povodom apelacije o državnoj zastavi

Osim toga, rekao je da je zakonski uslov da zakon o zastavi bude usvojen u Parlamentu i da ga potvrdi Predsjedništvo BiH, što prema njegovom mišljenju nikad nije urađeno.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH utvrdio je da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, koji je svojom apelacijom osporavao Dodik, u saglasnosti s Ustavom BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79