Dodik ne priznaje, a Vučić hvali : Schmidt je utjecajan političar, Merkel će mu pružiti punu podršku

Aleksandar Vučić istakao je da je svaki susret s Angelom Merkel, njemačkom kancelarkom, važan te pa tako i onaj koji će ona održati na zalasku svoje karijere u Berlinu sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom u BiH i Valentinom Inzkom.

– Ona time želi pokazati posvećenost rješavanju pitanja u Bosni i Hercegovini i pružiti podršku Šmitovim odlukama u budućnosti – kazao je Vučić, piše RTS.

Dodao je to odgovarajući na pitanje o predstojećem susretu Merkel sa Šmitom i Inckom koliko je taj sastanak protokolaran i koliko može imati značajniji utjecaj na Šmitovu dalju politiku u BiH, ali i na pritiske na RS. Istakao je da nema dileme da je Šmit utjecajan političar te da mu Merkel želi pružiti punu podršku.

– Ona je na kraju mandata i taj susret je njena jasna i nedvosmislena poruka”, naglasio je predsjednik Srbije.

Kada je u pitanju podrška Amerike inicijativi “Otvoreni Balkan”, Vučić je rekao da je State Department od početka podržao tu inicijativu i da im je na tome zahvalan.

– Kada čujete argument da je to stvaranje velike Srbije, možete samo okrenuti glavu i konstatovati da ti ljudi ništa ne razumiju. Amerikanci ulaze u suštinu i ja sam im na tome zahvalan – poručio je Vučić.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79