Dodik: Nećemo dozvoliti brisanje konstitutivnih naroda iz Ustava, to je zalog za razvoj BiH

Nakon sastanka s predstavnicima HDZ-a u Banjoj Luci Milorad Dodik, lider SNSD-a, kazao je kako je procjena da ove dvije stranke dobro sarađuju te da su oni otvoreni i za druge subjekte.

On je na početku naveo kako postoje pitanja, kao što je NATO, gdje su stavovi ove dvije stranke posve različiti, ali da obje strane to poštuju.

“Naša saradnja nije na štetu nikoga”, izjavio je Dodik te naveo kako je ključna saradnja na državnom nivou gdje su konstatovali da je koordinacija dobra, ali uvijek postoje pitanja koja treba dodatno pojasniti.

Kod izborne reforme smatramo da ne treba očekivati da će se desiti bilo šta ukoliko ne dođe do reforme izbora za člana Predsjedništva i Doma naroda, dodao je te naglasio kako neće prihvatiti brisanje naziva konstitutvnih naroda iz ustava jer je to zalog da se BiH može razvijati.

“Nema instituta vanrednih izbora i mislim da bi to dovelo do stalnog haosa i protiv smo da dođe do spajanja općih i lokalnih izbora. Mora se osigurati da konstitutivni narodi nedvosmisleno biraju svoje predstavnike”, izjavio je

Dodao je da treba zatvoriti Ured OHR-a te da Ustavni sud ima samo domaće sudije.

“Nismo spremni prihvatiti nikoga ko ne prođe proceduru koja je precizirana Aneksom 10”, podcrtao je vezano za izbor novog visokog predstavnika.

Dodik se na kraju zahvalio Čoviću na inicijativama da se osigura konstitutivnost Srba u kantonima u kojima to još nije slučaj.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79