Dodik: Nećemo poštovati odluku Unsko-sanskog kantona, prebacivat ćemo im migrante

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska neće poštovati odluku vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) o zabrani prijevoza migranata u ovaj kanton.
“Migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske bit će dovezeni do krajnje tačke (na granicu sa USK) i tu će im biti rečeno da im je tamo put”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje šta će biti s migrantima nakon što je jučer Operativna grupa USK donijela odluku o zabrani prijevoza migranata u taj kanton i unutar njega te činjenice da u ovaj kanton sedmično ulazi oko 300 migranata iz Republike Srpske, Dodik je naglasio da je politika Republike Srpske po pitanju migranata poznata.

“Evidentiranjem putem dojave građana policiji zna se gdje se oni nalaze i kojim rutama se kreću. Migranti se ne mogu slobodno kretati kroz teritoriju Republike Srpske i, usput, činiti eventualno krivična djela i vršiti pritisak na stanovništvo”, istakao je Dodik za Televiziju N1.

On je pojasnio da su preduzete određene mjere u okviru kojih se migranti iz Bijeljine prevoze na mjesto koje žele, a to je najčešće Unsko-sanski kanton.

Prema njegovim riječima, reagovanje stanovništva RS-a na ovakve mjere je odlično.

“Ja razumijem ljude u Unsko-sanskom kantonu, ali nećemo prekinuti praksu da migrante okupimo i prebacimo gdje žele izvan Republike Srpske, ali kod nas neće biti sabirnih centara”, poručio je Dodik.

On je postavio pitanje šta bi bilo da je Republika Srpska uvela zabranu da iz ovog kantona i Federacije BiH ne može ući u RS.

“Pa, cijeli svijet bi se digao zbog toga”, konstatovao je Dodik.

Operativna grupa Unsko-sanskog kantona zadužila je Upravu policije kantonalnog MUP-a da na ulazima na područje kantona postavi stalne punktove i spriječi dodatni priliv migranata.

U zaključcima donesenim jučer s ciljem očuvanja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije zbog prekomjernog priliva migranata na ovo područje, Operativna grupa je zabranila pružanje usluga smještaja migrantima, saopšteno je iz Kantonalne vlade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79