Dodik: Nema vraćanja u Institucije Bosne i Hercegovine bez povlačenja Inzkove odluke

Dodik: Nema vraćanja u Institucije Bosne i Hercegovine bez povlačenja Inzkove odluke


Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da se ova stranka neće vratiti u institucije Bosne i Hercegovine dok, kako je kazao, iz pravnog prometa ne budu isključene intervencije na Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

“Nas ne interesuje kako će se to desiti. Neka oni koji su zabrljali gledaju kako će to eliminisati. Kad to urade vratićemo se u zajedničke institucije. Do tada nećemo odlučivati”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je istakao da je Predsjedništvo SNSD danas potvrdilo da Bosna i Hercegovina nema visokog predstavnika niti OHR, te da odluke koje takva struktura donosi, za ovu stranku nisu obavezujuće, niti će ih poštovati.

“Bilo kakva odluka sa takvog mjesta je kriminalna, van prava i Dejtonskog sporazuma”, naglasio je Dodik.

On je rekao da neće proći “neustavne, katastrofalne i problematične odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kada je riječ o imovini Republike Srpske”.

Dodik kaže da “bez uvažavanja slova Ustava, što afirmiše SNSD, Bosna i Hercegovina ne može da funkcioniše”, zbog čega će SNSD zajedno sa partnerima u januaru pristupiti radu na realizaciji zaključaka o vraćanju nadležnosti.

ПАЛЕ, 28. ОКТОБРА /СРНА/ – Предсједник СНСД-а Милорад Додик на конференцији за новинаре, након сједнице Главног одбора СНСД-а на Палама.

“Otpočeće usvajanje Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske s ciljem definisanja ustavne pozicije RS prema ustavima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Donijećemo i akt o prestanku važenja Zakona o zabrani raspolaganja javnom, odnosno državnom imovinom RS”, rekao je Dodik.

On je dodao da će na tom planu biti usvojen novi zakon o imovini s ciljem da se definiše vlasništvo nad šumama i poljoprivrednim zemljištem.

Dodik je rekao da će SNSD učestvovati u eventualnim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali da u Ustavu ostane da Republika Srpska bira Srbina i ostale.

“Dakle, riječ koja se dodaje u tom aktu je – ostale, a riječ Srbin neće biti brisana”, poručio je Dodik.

Dodik kazao i kako smatra da Bosna i Hercegovina treba da pobjegne od mentaliteta u kojem “neki trećerazredni službenik Stejt departmenta može da nešto kaže o Bosni i Hercegovini, a da se to ovde doživljava kao Sveto pismo”.

“Niti je to Sveto pismo, niti je on važan. Važni smo mi koji živimo ovde. Oni imaju svoje mandate ovde, a mi imamo svoje živote. Zato treba da radimo tako da ljudi shvate da smo mi ti koji ovde odlučuju”, rekao je Dodik.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija