Dodik nije ostao dužan Inzku: On je običan prevarant

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnio je danas u Vijeću sigurnosti UN godišnji izvještaj o stanju u BiH, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Inzkov izvještaj potpuno suprotan čak onome što traži EU.

Inzko spomenuo Dodika 26 puta u izvještaju Vijeću sigurnosti i kritikovao domaće političare

Komentarišući Inzkov izvještaj u Vijeću sigurnosti, Dodik je rekao da će visoki predstavnik “sahraniti” BiH.

– EU u svojih 14 preporuka za BiH traži da se riješi pitanje stranih sudija i reguliše pitanje OHR-a, dok Inzko u svom izvještaju insistira na tome da ostanu sudije Ustavnog suda i OHR, kako bi on mogao da nastavi da prima svojih 24.000 eura, koje neopravdano dobija iz fondova zemalja koje finansiraju OHR, a onda pripisuju da je to pomoć građanima BiH – rekako je Dodik u Banjaluci.

Nemoguća situacija

Dodik je rekao i da je Inzko “ogrezao u prevari i laži” kad govori o stanju u BiH.

– Inzko pokušava da objasni i opravda politiku nasilja prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovo kršenje – kazao je Dodik, koji smatra da visoki predstavnik pokušava da i dalje isključivo na Republiku Srpsku i Hrvate u BiH svaljuje krivicu zato što ne ostvaruje politički koncept rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, koji su masovno kršili i njegovi prethodnici, prenosi Republika.rs.

Naveo je da je Inzko u Vijeću sigurnosti u funkciji isključivo Bošnjaka koji sastavljaju taj izvještaj.

– Najveći broj tvrdnji iz ranijih izvještaja iznijeti su u medijima koji se štampaju u Sarajevu i u funkciji su isključivo održavanja jedne iluzije o funkcionalnoj BiH, koju oni vide samo i isključivo kao centralizaciju. Nikada nisu pokušali da naprave BiH funkcionalnom na bazi onoga što piše u Dejtonu, nego su to masovno kršili i napravili jednu nemoguću situaciju – rekao je Dodik.

On je naveo da Inzko ide za tim da opravda neke ranije politike umjesto da se jasno kaže da su oni kreirali i finansirali pravosuđe za koje danas tvrde da ništa ne valja.

– Prije nekoliko dana ambasador Evropske komisije je rekao da ne dobijaju ono za šta daju pare. Kako je moguće da oni finansiraju pravosuđe i traže nešto da dobiju? Šta mi onda radimo, zašto onda naši budžeti daju novac pravosuđu – upitao je Dodik.

Zakon o VSTV-u

On je dodao da ista ta međunarodna zajednica sada hoće da se mijenja zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koji su, kaže, upravo oni istrgli iz ustavnog sistema i nametnuli.

Prema njegovim riječima, sve je to koncepcija koja ide za tim da se u Vijeću sigurnosti zaokruži i zarobi pokušaj da se kao krivac navedu samo Republika Srpska i Milorad Dodik.

– To je prevara. Inzko je običan prevarant i zato ga i drže tolike godine, zato što vara Vijeće sigurnosti – rekao je Dodik, prenijela je RTRS.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79