Dodik: Nisam spreman da žrtvujem mir za RS, ali sam spreman da se žrtvujem za RS

Nakon sastanka u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio se novinarima.

Zanimljivo je da je najprije poručio kako misiju ALTEA treba produžiti u BiH, to jeste da EUFOR ostane u našoj zemlji.

Istovremeno je dao podršku i Vučićevoj inicijativi za “Otvoreni Balkan”.

(VIDEO) Aleksandar Vučić se sastao sa Miloradom Dodikom

“Situacija u BiH je složena – situacija u kojoj Ustavni sud oduzima zemljište RS-a, da učine sve da devastira pravo i zamrzne imovinu. Današnje stanje je takvo da se u BiH, RS kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, razvlašćena je… I Brčko, kao zasebna jedinica – zemljište i šume su određene kao njihovo, mada je to zajednički prostor dva entiteta. I to je koluminiralo – s odlukama nametanja visokog predstavnika, niza drugih sastanaka gdje se odlazilo bez dogovorenih stavova, do otkazivanja vojne vježbe. Odnosi moraju da se otpučnu rješavati na pravi način ili da ta zemlja ne uspije funkcionisati. Dosta žuči se prosipa mada nema potrebe”, rekao je Dodik dok je iza njega bila zastava Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je kako je RS dala saglasnost da se formiraju Oružane snage.

“Ustav BiH ne prepoznaje nadležnost države za odbranu i time nema prostora za vojsku. Jasno je da kulminacija je dovela do reakcije. Nastavit ćemo s naših aktivnostima, razgovarao sam s Vučićem i drugim prijateljima iz međunarodnog sektora. RS je povrijeđena, mi se tamo razvlašćujemo”, poručio je Dodik.

Bilo je, naravno, riječi i o visokom predstavniku u BiH.

“Potpuno konfuzna situacija, čuje se galama iz Sarajeva o tome kako je zaoštrena situacija. Nama sukobi nisu potrebni. Nisam spreman da žrtvujem mir za RS, ali sam spreman da učinim da se žrtvujem za RS. To je moja poruka. Visoki predstavnik je nametnuo zakon. Nekidan je bila sjednica STŽ, šet Bošnjaka je glasalo da se smijeni tužioc koji je Hrvat, nijedan Srbin ni Hrvat i to je što Bošnjaci čine u Sarajevu. To Bošnjaci žele – upravljati političkim procesima. Imate one koji su odjednom počeli da galame…”, rekao je Dodik.

Da li Vučić predlaže Dodiku pokretanje dijaloga sa Bošnjacima i distanciranje od HDZ-a?

On je također poručio da mir nema alternativu:

“Nemamo namjeru za rat i sukob, već da se borimo z anaša prava. Što pripada BiH – neće biti dirnuto. Ono što ste oteli ili ćemo vratiti ili dogovoriti novi angažman”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79