Dodik: Ništa od Komšićeve protestne note Nobelovom komitetu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako neće biti ništa od najave hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića o slanju protestne note Nobelovom komitetu u vezi s nagradom Peteru Handkeu, navodeći da se odluke o takvim pitanjima u ime BiH mogu donijeti samo uz saglasnost sva tri člana.

Peter Handke, nobelovac koji je branio Miloševića i negirao genocid u Srebrenici

Dodik je rekao novinarima u Bosanskoj Gradišci da je on protiv toga, ali da, ako Komšić hoće da piše privatno, on tu ništa ne može.

– Ako hoće da to piše privatno, šta ja tu mogu – naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je danas u Beču da će naredne sedmice Švedskoj akademiji nauka i Nobelovom komitetu biti poslano protestno pismo zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

On je rekao kako je siguran da je onaj ko je utemeljio nagradu imao u vidu ljude koji donose i šire mir, a ne, kako se izrazio, likove poput Handkea, “koji šire mržnju i negiraju zločine i genocid zasnovan na etničkoj ili vjerskoj mržnji”.

Evo kako možete glasati za oduzimanje Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79