Dodik o Nikšiću: Upoznao sam ga kad je bio premijer FBiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao je danas sporazum Osmorke i HDZ-a.

On je kazao da nije upućen detalje sporazuma, ali da se nada budućoj saradnji na državnom nivou s ovim partnerima.

Dodik hvalio Nikšića
Dodik je hvalio predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića koji bi trebao biti premijer FBiH.

“Kada je on bio premijer Federacije uradili smo dobar posao”, rekao je Dodik.

Istako je da se sad nada deblokadi.

“Mislim da su sada stvorene okolnosti da se formira Vlada FBiH što prije moguće. Očekujemo da ćemo imati novu Vladu FBiH nakon osam godina i da ćemo s njima moći raditi. Nikšića sam upoznao ranije dok je bio premijer FBiH i mislim da su se radili dobri poslovi”, rekao je Dodik.

Dalje je naveo da će imati četiri delagata u Doma naroda BiH.

“Ukoliko se nastave ove blokade bit će ih i na drugim nivoima, ali vjerujem da s novim ljudima možemo deblokirati te stvari. Predstavnički dom će prvog imati konstituirajuću sjednicu. S HDZ-om imamo dogovor da se formira zajednički kolegij. Vjerujem da Osmorka neće imati ništa protiv. Prvog možemo imati formiran kolegij i nastaviti s formiranjem institucija vlasti kako u FBiH tako na nivou BiH”, kazao je Dodik.

Sa SDP-om imali produktivan razgovor
Na kraju je istakao da SNSD nije razgovarao s Osmorkom.

“Pokušat ćemo pronaći zajedničke teme – evropski put i deblokada projekata”, kazao je on.

“Osmorka i opozicija očigledno razgovaraju. Nisu se uspjeli dogovoriti, a onda su poletili da krive nas iz SNSD-a. Svođenje toga na pitanje Milorada Dodika je pogrešno. Ako imamo dogovor, onda idemo brzo, ako nemamo ne idemo nikako”, rekao je Dodik.

Naveo je kako su ambicije opozicije da će učestvovati u vlasti na nivou BiH izgubljene.

“Kada je ranije SDP bio na vlasti imali smo produktivan razgovor i napravili smo ekonomski dogovor i zaštitili domaću privredu. Sada smo izgubili stočni fond i ostalo. Ako imamo mogućnosti da razgovaram o tome i da sudije i tužioce imenuju parlamenti, slažemo se da pravimo dogovor”, rekao je Dodik.

Kada je u pitanju raspodjela fotelja kazao je samo kako su zainteresovani za mjesto ministra vanjskih poslova BiH. Za Denisa Zvizdića rekao je kako ima informaciju da će on biti član kolegija Predstavničkog doma PSBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79