Dodik o novom rukovodstvu VSTV-a: Ako je neko od Srba imao sposobnost da glasa za Bošnjaka, onda je on dio bošnjačke politike

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za medije da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) imenovano nezakonito, te da će sagledati da li ima proceudralnih grešaka i ako bude potrebno obratit će se Ustavnom sudu.

Dodik smatra da već godinu i po traje “haranga” prema VSTV-u, što je dovelo do toga da je Milan Tegeltija napustio to vijeće, očigledno pod pritiskom.

On smatra da je ovakvo imenovanje nezakonito, politički nekorektno te da je, ako je bilo potrebe da se bira, onda to trebalo da bude Srbin.

– Nisam ni znao ko je kandidovan, ali ako je neko od Srba imao sposobnost da glasa za Bošnjaka, da na ovaj način on bude predsjedavajući, onda je on dio bošnjačke politike i bošnjačke strukture, rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je poznato da je SDA, odnosno Bakir Izetbegović, uporno govorio o “nekoj neadekvatnoj raspodjeli pravnih pozicija na nivou BiH”.

– Evo šta se na kraju desilo. Očigledno sada Bošnjaci imaju i predsjedavajućeg VSTV-a i predsjednika Suda BiH. Tu su svi odnosi poremećeni. Јa ću sagledati postoje li tu proceduralni prekršaji i pokušat ću da se, ako bude potrebno, po kapacitetu člana Predsjedništva, obratim i Ustavnom sudu, rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

Kako prenosi Srna, Dodik je rekao da se i u obraćanju Ustavnom sudu ničemu ne treba nadati niti očekivati.

– VSTV je imenovan mimo Ustava, to je nasilje koje guraju stranci u BiH. Ovakav način izbora sudija ne postoji nigdje na svijetu. Ovo je samo priprema za to da se postave sudije koje odgovaraju, recimo, u žalbenom vijeću BiH da bi nam na izborima 2022. godine oni donosili odluke kakve hoće, rekao je Dodik.

Halil Lagumdžija izabran je za novog predsjednika VSTV-a BiH na jučerašnjoj sjednnici ove pravosudne institucije.

Biljana Simeunović i Sanela Gorušanović-Butigan izabrane su za potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79