Dodik o okupljanju ruskih dobrovoljaca: I mi ne možemo da gledamo mudžahedine

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne propušta nijednu priliku da zaoštrava odnose u Bosni i Hercegovini. Tako je u subotu, 10. aprila da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg je Tužilaštvo BiH formiralo predmet na osnovu prijave udruženja “Žena žrtva rata” povodom najave održavanja “Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu.

Održavanje skupa Višegradu, u bosanskohercegovačkom entitetu RS, najavljeno je za ponedjeljak, 12. april, a kako se navodi na web stranici Opštine Višegrad, ovaj je datum uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja RS.

Bakira Hasečić: Krajnje je vrijeme da se zabrani veličanje ratnih zločina

“Zašto ne može neko to da organizuje, šta je u pitanju? Povrijeđenost ovih tamo? Pa i mi ne možemo da gledamo razne mudžahedine koji prave razne svoje svetkovine, pa šta,” rekao je Dodik novinarima.

Naveo je da smatra da svaki slobodan neometan skup treba da se održi i da on ne može da vrijeđa i da bude usmjeren protiv ljudi druge vjeroispovjesti.

Obilježavanje se organizuje svake godine na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska vojnika, a više ih je ranjeno. Riječ je o vojnicima iz Ruske Federacije koji su se na širem području tog grada borili na strani Vojske RS tokom rata agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o obilježavanju Dana ruskih dobrovoljaca

Tužilaštvo BiH, kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, formiralo je predmet zbog najave događaja “Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu, a nakon zaprimanja prijave iz udruženja “Žene-žrtve rata”.

Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu najavljeno je za ponedjeljak, 12. april ove godine, a Tužilaštvo BiH je formiralo predmet koji je dat u rad postupajućem tužitelju, navodi se u saopćenju.

Predsjednica Udruženja Bakira Hasečić izjavila je za Radiosarajevo.ba kako su prijavu poslali u petak, 9. aprila, te da očekuju da Tužilaštvo BiH reaguje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79