Dodik o ugovoru IZ sa državom: Diskriminacija je da vjernici mogu izaći petkom sa posla na džumu!

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, nakon sjednice je organizirao pres konferenciju u Istočnom Sarajevu.

– U svakom slučaju želim da kažem da se iznenada pojavila tačka vezana za ugovor BiH i Islamske vjerske zajednice u BiH. Danas smo saznali nešto što je neprihvatljivo i što je ponižavanje, a što ima veze sa političkim odnosima, a ne vjerskim. Ono što je novo i što je potpuno neprihvatljivo jeste da se mijenja procedura usvajanja takvog ugovora. Čuo sam od gospodina Komšića i gospodina Džaferovića da su to stavili na dnevni red zato što je to jedina domicilna vjerska institucija – kazao je Dodik.

Istakao je da nema ništa protiv džume, protiv vjerskih obreda muslimana u BiH.

Ugovor se neće primjenjivati

– Ali je velika šteta napravljena kada je dozvoljeno da islamski vjernici mogu izaći u 12 sati petkom sa posla na džumu, a poslodavac ih mora pustiti. I ovaj ugovor mora proći istu proceduru koju su prošli ugovori sa pravoslavnom i katoličkom crkvom. Ja nisam spreman da prihvatim nikakvu diskriminaciju. Poruka koja se šalje jeste da su katolici i pravoslavci stranci. Oni su na kraju povukli tu tačku dnevnog reda, to je bila njihova odluka, a ne moja, ali sam isto rekao zašto neću glasati, jer oni moju šutnju često tumače kako oni žele – rekao je član predsjedništva BiH.

Dodao je da je rekao da, ako oni to usvoje, ja sam rekao da ćemo mi donijeti odluku na nivou RS i da se taj ugovor neće primjenjivati.

– Ovdje se politički pokušava favorizirati jedna vjerska zajednica, čime se u neravnopravan položaj dovode druge vjerske zajednice u BiH. Činjenica da su bili spremni na Predsjedništvu BiH da govore o tome, da je jedna vjerska zajednica domicilna, a ostale strane, to sve govori o njihovim namjerama. Jedina stvar na koju može da se deblokira rad organa jeste da PIC, koji predstavlja sebe kao nadtijelo, ne bih se iznenadio da oni sutra povuku Inckov prijedlog – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Osigurati dijalog

Naglasio je da danas već u Banjoj Luci učestvuje u radu proširenog kolegija Vlade.
– Te stvari će i dalje ostati da se provode na nivou BiH, ali sve ono što je skrnavljeno od ugovora, odnosno Ustava koji danas važi, mi ćemo pokrenuti procedure na narednoj sjednici da se to uredi kako RS odgovara. U tom pogledu apsolutno želim da naglasim da se ne udara ni na jednu Ustavnu poziciju BiH, FBiH, niti jednog kantona. Ovdje očigledno postaje problem što RS ima ta prava. Dakle četiri stranca u određenim periodima, uvijek su postojali, visoki predstavnik i tri sudije stranca su uništavali ustavni poredak BiH. Mislim da je dosta stvari objašnjeno. Mi smo ranije pokušali da obezbijedimo dijalog, gospoda iz Sarajeva nisu to htjeli i zato je neophodno da učinimo sve da osiguramo naše ustavno pravo. Meni je nepodnošljiva ta vrsta razmišljanja. Čujem jednog da je rekao, zbog pjesme u Predsjedništvu: “Bio sam spreman da hapsim Dodika”, baš sam se prepao. Ja ne želim da žrtvujem mir za RS, ali ću politički uraditi da omogućim RS sva prava. Pretjerali su sa poljoprivrednim zemljištem, sa šumama, zato što su natjerali ministra odbrane da zaustavi vježbu potpuno legitimne vježbe zato je pokrenuta i njegova smjena – rekao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Istakao je da je BiH puna problema između muslimana i Hrvata po pitanju funkcionisanja FBiH.

– Ne mogu da se dogovore oko Izbornog zakona, svaki put kad se odlučuje o određenim investicijama dođe do pucanja konopca. Možemo da čujemo često pozive visokog predstavnika da uradi nešto, Amerika da uradi nešto, eto mi ne zovemo nikoga. Ako neko usliši njihove zahtjeve to samo znači da zajedno rade na degradaciji RS, Srba, a očigledno i Hrvata – rekao je Dodik.

“Ja se nisam drugačije ponašao”

Na pitanje novinara zašto je pristao da se neke tačke dnevnog reda vezano za finansijske ugovore ostave za sljedeću sjednicu, istakao je da je smatrao da je to pametna odluka dok se ne normalizira rad Predsjedništva.

– Ja nit sam stavio na dnevni red nit sam skinuo, oni su mene poslušali. To nije samo bila Republika Srpska, tu su bili ugovori i za Federaciju. Ja se nisam ništa drugačije ponašao, odluka Parlamenta RS jeste da se neće odlučivati dok se ne povuče Inckova odluka i sad nažalost imamo sve više problema. Vidimo da mnogi u Federaciji to tretiraju kao neku vrstu blokade, ja pitam kako može biti blokada ako ja učestvujem u radu Predsjedništva – izjavio je Dodik.

Kada je u pitanju deblokada rada državnih institucija, Dodik je istakao da nije dovoljno da se samo povuče Inzkova odluka.

– Nažalost je i u međuvremenu i Ustavni sud donio neprihvatljivu odluku. Ja sam za to da nastavimo ovako dok se situacija ne raščisti. Ovo je neprihvatljivo da Ustavni sud tako odlučuje. Kada neko iz međunarodne zajednice govori da želi da napravi funkcionalnu BiH to je očigledno da prave muslimansku zemlju – rekao je.

Osvrnuo se i na visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

– Šmit nije visoki predstavnik kao što znate, možda za vas jeste. Ja govorim i za ranije visoke predstavnike koji su poduzimali mjere, koji su kršili međunarodna prava, i tako se sakrili iza političke volje Amerike, Velike Britanije i dijela EU. U svakom slučaju šta je bilo bilo je, to se ne može vraćati na dnevni red. Ova BiH koju su napravili visoki predstavnici i sudije Ustavnog suda je nama neprihvatljiva jer je to kršenje Ustava BiH – zaključio je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79