Dodik o visokom predstavniku: Ponaša se nepravno, kriminalno, mafijaški i arogantno prema RS-u

Milorad Dodik, ćlan Predsjedništva BiH sastao se danas s ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem gdje je razgovarano o unapređenju saradnje na polju vojnog obrazovanja kadeta iz Republike Srpske na Vojnoj akademiji u Beogradu, razvoju namjenske industrije, ali i o položaju ovog bh. entiteta.

Na konferenciji za novine on je govorio i o izboru visokog predstavnika, ali i da će, u slučaju da se ne uvaže stavovi ovog bh. entiteta, “razmisliti o pokretanju svog prava na samoopredeljenje kako su najavili prije mnogo godina”.

– RS u okviru BiH ima svoj položaj i upoznao sam delegaciju sa političkom situacijom, mada cijenimo da im je to poznato. Činjenica da i danas imamo sjednicu NSRS posvećenu tome da se pokušava kršiti Dejtonski sporazum uvodeći novog visokog predstavnika bez procedura koje predviđa Aneks 10. Tražimo da se poštuje Dejtonski sporazum, Aneks 10 koji kaže da Vijeće sigurnosti može potvrditi novog predstavnika ako potpisnice traže, rekao je Dodik.

Za Visokog predstavnika (Valentina Inzka) je rekao kako se ponaša “nepravno, kriminalno, mafijaški i arogantno prema RS-u”, te da im je “oteto 73 nadležnosti koje su imali prema Dejetonskom sporazumu”.

– Nudimo koncept BiH predviđen Dejtonom ako ima volje, ako nema, razmišljat ćemo da pokrenemo naše pravo predviđeno Poveljom UN-a o pravu na samopredjeljenje. To je RS najavila godinama unazad i nećemo od toga odustati tako dolazak novog visokog predstavnika mora biti u skladu s Aneksom 10, poručio je Dodik.

Također, Dodik je kritikovao izjave ministrice vanjskih poslova Bisere Turković koja je boravila u službenoj posjeti Njemačkoj.

– Ona pokazuje sposobnost da radi mimo Ustava BiH i mimo stavova Predsjedništva. Predsjedništvo je jedino mjesto gdje se usaglašava spoljna politika Bosne i Hercegovine. Ministar inostranih poslova ne može da nastupa niti da iznosi stavove ako nema usaglašenog stava. Ona može samo da kaže da postoji stav o tome i to je jedina uloga koju ona ima. Međutim, ona ignoriše i na taj način ruši Bosnu i Hercegovinu i njene institucije i nije joj prvi put. Proglašava nas raznim kvalifikacijama, naveo je Dodik.

Podsjetimo, Turković koja je boravila u Njemačkoj je jučer govorila o prisustvu i eventualnom zatvaranju Ureda Visokog predstavnika u BiH, koje je akutalno u zadnje vrijeme.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79