Dodik o Vojsci Srbije u BiH: Ljudski sam poražen, zar je ovo moguće?

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, iznenađen je reakcijama na marširanje pripadnika Vojske Srbije u Prijedoru. U najkraćem bi se tako mogao opisati njegov osvrt na društvenim mrežama u kontekstu ovog događaja.

Istakao je da su “zloba i histerija, koje u posljednja dva dana, dolaze iz Sarajeva prevazišle sve do sada viđeno”.

Govoreći konkretno o pripadnicima Vojske Srbije u Prijedoru, Dodik kaže da je njihovo učestvovanje bilo “čin pijeteta prema svim nevino stradalima”.

U nastavku prenosimo njegovu reakciju:

– Poslije 30 godina mislio sam da nema izjave, stava, ponašanja koji me mogu iznova iznenaditi. I prevario sam se. Histerija, mržnja, zloba, koje su posljednja dva dana dolazile iz Sarajeva, prevazišle su sve do sada viđeno.

Odsustvo i mrve pijeteta i saosjećanja prema srpskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata i građanskog rata u BiH ljudski su me porazili.

Iskoristiću priliku da pitam sve strane diplomate u Sarajevu: Kako ste se osjećali kao ljudi pred tolikim izlivima mržnje? Iskoristiću priliku da pitam bošnjački narod: Na čemu mislite da gradite BiH? Na mržnji političara koje ste izabrali? Na konstantnom neprijateljstvu prema Srbima, Republici Srpskoj i Srbiji?

Nikada nikoga nisam mrzio. Žalim za svakom žrtvom, saosjećam sa svačijim bolom. Rane moga naroda najviše me bole i razumijem da i vas najviše bole rane vašeg naroda.

Zato se pitam, zar je moguće da, poslije svega, ne možemo pronaći ni trunku saosjećanja i razumijevanja jedni za druge?

Učestvovanje kadeta Vojske Srbije u komemoraciji žrtvama Kozare nije bilo ništa drugo nego čin pijeteta prema svim nevino stradalima.

Sramotno je da se na to odgovara mržnjom i klevetama, umjesto saosjećanjem i poštovanjem prema žrtvama koje su nastradale zbog fašističkog terora. Razmislite o tome, ako želite istinski mir i suživot u Bosni i Hercegovini, napisao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79