Dodik obećao da će borci, mladi i penzioneri dobiće po 100 KM

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je jednokratnu pomoć od 100 KM borcima, mladima od 18 do 30 godina i penzionerima.

Ne prestaje naša obaveza. Smatramo da je neophodno prihvatiti inicijativu za jednokratnu podršku koju bi trebali isplatiti do kraja trećeg kvartala. Budžet će morati da obezbijedi oko 50 miliona maraka – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

– Ekonomska situacija na nivou Republike Srpske je stabilna i Republika Srpska ne povećava svoju zaduženost – rekao je Milorad Dodik predsjednik SNSD nakon održane sjednica Predsjedništva ove stranke u proširenom sastavu, prenosi RTRS.

Istakao je da je situacija u BiH složena. Naveo je da je zadovoljan što je Vlada Republike Srpske obezbijedila povećanje plata i penzija.
Dodik poručio da je topli obrok vještačka tema

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je da je pitanje toplog obroka u javnom sektoru u Srpskoj zatvoreno činjenicom da su Sindikat i strukture Vlade Republike Srpske prihvatile povećanje plata od 10 odsto.

– Svi su potpisali sporazum o tome i neophodno je promijeniti zakon u dijelu koji reguliše plate sudijama i tužiocima i to ćemo učiniti – istakao je Dodik danas novinarima u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva SNSD.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske donijela mjere koje idu ka poboljšanju položaja zaposlenih u realnom sektoru tako da za svako povećanje plata poslodavci budu oslobođeni poreza i doprinosa, kao i za svako novo zapošljavanje u cjelini.

Dodik je rekao da će plate u javnom sektoru biti uvećane za 10 odsto od 1. maja i biti isplaćene u idućoj isplaćivanoj plati, kao i penzije u Republici Srpskoj.

– To je ozbiljan resurs od 150 miliona KM povećanja na budžet Republike Srpske od 4,3 milijarde KM – istakao je Dodik.

On je rekao da je topli obrok vještačka tema, podsjetivši da su ranije zbog razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o aranžmanima, a tako je u Srbiji i u Hrvatskoj rečeno je da sve što se plaća ljudima da je sve plata.

– Tada smo topli obrok i putne troškove objedinili i rekli smo da je sve to plata i oni se već isplaćuju u strukturi te plate. Sada povećanjem od 10 odsto plate povećavamo i taj topli obrok koji je dio plate i putni troškovi – pojasnio je lider SNSD.

Dodik je rekao da će se do kraja godine pomoći penzionerima da se nabavi zimnica i ogrev, te obezbijediti po 100 KM, ističući da u Republici Srpskoj danas ima 270.000 penzionera na 1,1 miliona stanovnika.

– Na ovoliko stanovnika, malo je onih koji bi mogli da vode ovako uravnoteženu politiku kao SNSD kojom nastojimo da sačuvamo socijalni mir i pravednu raspodjelu resursa – ocijenio je Dodik.

Dodik je rekao da vlasti u Republici Srpskoj nisu otpisivale i smanjivale penzije, već su ih na početku godine povećale za više od tri odsto i sada u iznosu od 10 odsto, ističući da kumulativno povećanje penzija u Srpskoj iznosi preko 15 odsto, te da je malo vlasti u regionu koje su to učinile.

On je naveo da, sa povećanjem od 10 odsto, policajac sa srednjom stručnom spremom u Republici Srpskoj ima platu veću nego njegov kolega u Srbiji.

Dodik je napomenuo da su vlasti Republike Srpske prije nekoliko mjeseci odlučile da plate budu povećane 10 odsto zato što su vidjele da organi BiH neće donijeti odluke u vezi sa otpisivanjem poreza i doprinosa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79