Dodik objasnio zašto je 2007-te priznao genocid u Srebrenici, a zašto sada ne priznaje

Milorad Dodik, koji je 2007. godine bio predsjednik Vlade Republike Srpske, u intervjuu za Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem potvrdio je da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid. Intervju je prikazan na NTV Hayat 2. decembra 2007. godine.

U gostovanju tokom jučerašnjeg dana u programu FTV-a Milorad Dodik je još jednom pojasnio da za njega nije bio genocid u Srebrenici i stavio tačku na ovo pitanje.

Šta se kod vas lično promijenilo od 2005-te godine kada ste priznali da je u Srebrenici bio genocid, do sastanka u Konjicu kada ga ste psovali? postalila je pitanje novinarka FTV-a Miloradu Dodiku.

Dakle u Srebrenici nije bio genocid. I to je vaša zabluda koju želite da nametnute Srbima kao grešku, to se nije desilo. Potpuno je drukčiji kontekst kada sam ja nekada pričao i mislio “daj da rješavamo pitanje, nemoj da nam ono budu a vi ste izabrali da to bude kamen spoticaja” između naroda.

Srbi nisu počinili genocid i nikada to neće prihvatiti. Mi možemo da stavimo tačku, Milorad Dodik kada je nekada pričao o tome mislio je da je to moguće imati fer odnose i reći da možemo da idemo dalje, ali dajte da ostavljemo to iza sebe.

Milorad Dodik je naučio da muslimani politički hoće sa tom kategorijom da devastiraju Srbe na ovim prostorima nanoseći im trajnu etiketu koju Srbi ne zaslužuju. Eto vam odgovor zašto je Milorad Dodik mislio ranije drukčije možda o nekim pitanjima zašto sad u ovo vrijeme misli drukčije.

Helez: Dodik je opsovao genocid u Srebrenici, mogli smo se fizički obračunati

Zašto ste psovali genocid u Konjicu?

“Ja nikoga nisam želio da uvrijedim. Ali ako neka Trojka misli da Milorad Dodik treba da razgovara sa ratnim direktorom AID-a koji su oni doveli na taj sastanak koji meni drži priču i politička predavanja, meni Miloradu Dodiku koji nije se eksponirao u ratnim sukobima a on jeste. On je čovjek koji je znao za logore za Srbe u Sarajevu. Znao je za stradanja i ništa nije učinio. I on našao meni da govori o tome. I onda on kaže u smislu: “Morate da naučite odprilike da ste krivi i da ste počinili genocid.”

Uvijek kada muslimanski politički predstavnici trebaju da nešto oni nama isporuče tu priču. Neću to da više sluša. Evo vi kažete da ima presuda. Ok ima presuda. Vi smatrate da jeste a ja smatram da nije. Ok! – rekao je Milorad Dodik

Video pogledajte ovdje

 

Objavljuje @crnahronikabih
Prikaži u Threadsu

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79