Dodik objavio novi video: “Čisto da se zna kome je do rata”

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, podijelio je danas novi snimak na društvenoj mreži Iks, kako bi još jednom pokazao kome je bilo do rata u BiH u ranim devedesetim godinama prošlog vijeka.

On je podijelio snimak gostovanja akademika i filozofa Muhameda Filipovića na jednoj televiziji, kojom prilikom je pričao o tome kako je propao dogovor koji je mogao spriječiti krvavi rat u BiH.

„Onda su nam naši Srbi ovdje, Nikola Koljević, (Momčilo) Krajišnik i (Radovan) Karadžić rekli da oni ništa ne mogu riješiti bez (Slobodana) Miloševića i on je prihvatio sve zahtjeve koje smo mi postavili. Prvi zahtjev je bio apsolutno teritorijalno jedinstvo i integritet BiH, drugo da BiH ne može ni na kakav način biti uvučena u bilo kakav rat koji bi Srbi mogli voditi sa bilo kim i treći zahtjev je bio da Srbija otvori mogućnost uspostavljanja mira sa Hrvatskom. Еlementi toga su bili da predsjednik države bude Bošnjak, komandant Armije da bude Bošnjak, da Bosna bude jedna jedinstvena armijska jedinica, odnosno oblast, da svi Bosanci služe armiju samo u Bosni i nigdje drugdje“, prisjetio se Filipović 2016. godine.

On kaže da je na taj dogovor pristao i Alija Izetbegović, predsjednik SDA, jer je on zajedno sa Filipovićem i Adilom Zulfikarpašićem, predsjednikom Muslimanske bošnjačke organizacije, taj ugovor akceptirao i čak rekao da je odličan, uz redigovanje dva profesora, misleći na Filipovića i Koljevića. Međutim, dogovor je propao nakon jednog poziva iz SDA.

“Kada je otpočeo razgovor između Adila i Koljevića, ušla je osoba sa telegramom iz centrale SDA u kojem je pisalo da SDA ne prihvata nikakav sporazum sa Srbima. Ne samo taj prijedlog sporazuma, nego nikakav sporazum. Alija Izetbegović meni nikada nije htio reći ko je to uradio. Ja sam ga najmanje deset puta kasnije pitao ‘molim te, Alija, reci mi kako je bilo moguće to, pa mogli smo proći bez rata’, mi nikakve šanse u ratovima nismo imali, mi nemamo prijatelja, mi nemamo obavještajne službe, diplomatske službe, nikoga ko će nam pomoći, ni finansije ni uticaja, ništa, mi smo jednostavno bili izloženi. On nikada nije htio da mi kaže“, izjavio je Filipović, koji je inače bio jedan od osnivača SDA.

Na konstataciju voditelja kako su neki tvrdili da je sve to unaprijed bilo osuđeno na propast i da bi se rat svakako desio, Filipović je rekao da je to netačno.

„To polazi od jedne teorije, da je sve što se desilo moralo da se desi, a to je apsurdno, to nije tačno , mnoge stvari nisu morale da se dese pa tako i ovo. Argument koji je iznesen jednom prilikom, jedan pravnik je rekao da je to bilo sklapanje sporazuma sa đavlom, ja sam rekao ‘pa dobro, s kim ste to na kraju napravili sporazum, je li u međuvremenu Milošević prestao biti šejtan pa postao meleć kada ste u Dejtonu potpisivali sporazum. Mi smo bili dužni da iskoristimo i najmanju šansu da izbjegnemo rat jer je naš narod bio goloruk, stradao je masovno a to je veliki zločin koji naša politika mora opravdati“, izjavio je Filipović tada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79