Dodik od entiteta pravi državu. Cijela ova situacija njima najviše pogoduje, upravo onima koji ruše BiH

U emisiji ‘Sedam plus’, Hayat TV razgovarali smo sa profesorom međunarodnih odnosa i geopolitike na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu Jahjom Muhasilovićem.

Govorilo se o koalicionom sporazumu o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, o njegovim vrlinama, ali i manama. Također i o NATO putu Bosne i Hercegovine, ali i dobijanju kandidatskog statusa za Evropsku uniju. Muhasilović govori da je cijeli region, a naročito Bosna i Hercegovina nalazi pred prekretnicom.

Imamo situaciju gdje su balkanske zemlje sa dosta nerazriješenim statusom. Mi smo postali sigurnosni vakum koji može da prevagne u ovom ili onom smjeru. BiH slovi za jednu najnestabilniju zemlju na Balkanu, tu su zapadni i ruski uticaji. Ovo je period kada bi se trebalo odlučiti u kojem će pravcu BiH ići. Međutim, određene stvari su dosta nejasne i jako je čudno novo formiranje vlasti, kao i ‘Osmorka’, HDZ i SNSD. Osmorka nije naznačila HDZ-u i SNSD-u da budu kooperativni prema NATO integracijama. Dozvolili su Dodiku i Čoviću da oni uslovljavaju njih. Spremni su da popuštaju Dodiku i Čoviću. Ne smeta im što se oni tako ponašaju – kazao je Muhasilović na početku emisije.

Muhasilović smatra da su u zapadnim diplomatskim krugovima preovladali političari koji nemaju problema sa islamofobnom politikom, te ističe da su Dodik i Čović su toga svjesni.

Dodik je i protiv EU. Drži se toga da EU i NATO ne treba odvojeno posmatrati. EU ne vidi štetno toliko koliko NATO. Njegova riječ preovladava u odluci kojim putem treba BiH ići. Niko nije imao hrabrosti da objasni narodu zašto je nešto tako urađeno – rekao je Muhasilović.

Što se tiče statusa kandidata, Muhasilović kaže da je to samo blagi korak naprijed, te da nije ni blizu koliko se predstavlja kao uspjeh.

Nije navedeno kada će započeti proces pregovora. Turska je od 2005. u pregovaračkom statusu. BiH slovi kao država koja ima preopterećen birokratski aparat, tu je i nepovoljna demografska slika BiH. Ovo je šarena laža – istakao je Muhasilović.

Za političko djelovanje Dodika, Muhasilović govori da ocekujemo da neće ništa raditi, nastavit će se jednom politikom.

Dodik od entiteta pravi državu. Njemu su otvorena sva vrata. Ista je situacija i sa Čovićem. Oni su opušteni u svim tim pregovorima. Cijela ova situacija njima najviše pogoduje, upravo onima koji ruše BiH. Međunarodna zajednica im u tome pomaže – rekao je Muhasilović.

Dodik će se ponašati u zavisnosti od toga šta mu treba. U momentima kada vidi da ne dobija što treba od EU, otići će u Rusiju. Politika ucjene se Dodiku i Čoviću isplati. Mislim da EU nije zainteresovana da nas primi u skorije vrijeme. Trebinjski aerodrom je opasan projekat. To je projekat koji Rusija gura. Srbija je izgubila izlaz na more. Otvaranjem aerodroma oni bi dobili pristup mediteranu dodao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79