Dodik: Od vlasti nema ništa!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će krajem oktobra biti zakazana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o deklaraciji SDA, koju smatra samo vrhom nečega što je visoki predstavnik godinama radio, ohrabrivao i što je njegov konačni cilj.

Dodik je istakao da će sve to, od Deklaracije SDA i onoga što je radila međunarodna zajednica, biti obuhvaćeno zaključcima Narodne skupštine koji će se bazirati na Ustavu i Dejtonu.

– Do sada nismo imali okupljen tim kao što imamo ovaj put, koji radi na pripremi materijala i dokumenata koji neće biti samo odgovor na Deklaraciju SDA. Nema nikakvog bosanskog idnetiteta, a jedina republika koja ovde može da postoji jeste RS – rekao je Dodik za “Politiku”.

On je poručio da sve što je visoki predstavnik radio ne može da opstane i da bude legalizirano, jer je rađeno mimo propisa i Dejtonskog sporazuma.

Dodik je istakao kako je bazična stvar nedopustitit da se zaboravi da su takozvana bonska ovlaštenja potpuna podvala i prevara, da nisu zasnovana na pravu, ali da je na bazi njih, kroz intervencije visokog predstavnika i putem nametanja rješenja, promijenjen politički sistem u BiH.

– Odbacit ćemo takvu praksu i sama bonska ovlaštenja, te o tome zatražiti dijalog sa Federacijom BiH, to jest o svim pitanjima koje je nametnuo visoki predstavnik. A to znači od vojske, indirektnih poreza i drugo – rekao je Dodik.

Bošnjaci, kako pretpostavlja, neće prihvatiti razgovor, budući da su ta ovlaštenja prigrabili i misle kako je to definitivno, što, ističe, nije.

– Ako ne budu htjeli razgovarati, mi ćemo nakon što se odbije dijalog da se stvari u BiH privedu Ustavu BiH imati legalno pravo da izađemo iz projekata koje je nametnuo visoki predstavnik. Bosna koju oni guraju je podvala Srbima i Hrvatima”, napomenuo je Dodik.

Dodik smatra i kako nema ništa od priča da će za mjesec dana biti formirana vlast na niovu BiH, te ističe da će s istekom godine biti izgubljen veliki broj projekata i da sve to govori o jednoj potpuno besmislenoj zemlji.

On je rekao da je izborni rezultat jedini uslov koji treba poštovati, ali da u Sarajevu imaju skrivene namjere jer su unapred znali da je nemoguće da insistiraju na pitanju o NATO-u s obzirom na to da iz RS niko neće prekršiti Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

– Istrajavati na tome znači gurati BiH u totalnu blokadu. Godina dana bez Vijeća ministara svjedoči i o tome da BiH, zapravo, nije ni potrebna jer evidentno može da se živi bez toga. RS je formirala svoju vlast. Nemam više ni volju ni želju, niti moji ljudi insistiraju, da se formira vlast – izjavio je Dodik.

On je ponovio da je “pitanje o NATO izmišljeno da Sarajevo ne bi dobilo partnere iz RS” i da takvim ponašanjem pokušavaju napraviti stanje u kome bi bilo normalno da oni koji su dobili legitimitet na izborima ne treba da uđu u vlast, a oni koji su izgubili izbore mogu i dalje da rade.

Govoreći o triplaterilnom sastanku na kome su, osim njega, bili predsjednik Turske Tajip Redžep Erdoan, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i druga dva člana Predsjedništva, Dodik kaže da je pomalo iritantno kada iz Sarajeva na takvim skupovima pričaju kako je sve lijepo u BiH, pa je morao da objasni kako već godinu dana nema vlast.

Prema njegovim riječima, Erdoan je tada rekao da formiraju vlast, pa da se bave drugim pitanjima, a hrvatski i bošnjački član Predsjedništva su rekli kako se prvo moraju prihvatiti postavljeni uvjeti.

Dodik je istakao da im je jasno stavljeno do znanja da uslovnjavanje neće proći, te napomenuo kako uslovljavanja niko ne ispostavlja ni iz Republike Srpske, a i te kako bi za to imali razloga.

– Ali, treba napokon da bude jasno, nećemo ući u NATO, niti ćemo dozvoliti da se krećemo ka toj alijansi, ali možemo sarađivati – rekao je Dodik.

On smatra da zemlja poput BiH može upješno da živi samo uz uvažavanje partnerstva i konsenzusa, ali da su politike, koje dolaze iz Sarajeva, potpuno oprečne tim načelima, te dodao kako ne zna zašto Bosnu još pokušavaju da očuvaju.

– Bošnjacima se, očito, sviđaju politike koje za saradnike uzimaju podanike, jer su im partneri suvišni – rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments