Dodik: Odlično sam razumio poruke Komšića da ću završiti ili u Hagu ili pod zemljom

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veoma dobro razumio posljednju izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i da tako rade oni koji su ranije nešto oteli, pa sad to opljačkano brane.

Povodom Komšićeve izjave da će svako ko pokuša da otme nadležnosti od BiH završiti u Hagu ili pod zemljom, Dodik je pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da pokaže gdje u Ustavu i u Dejtonskom sporazumu piše o tim nadležnostima za vojsku, pravosuđe.

Dodik je novinarima na Palama rekao da Komšić, zajedno sa OHR, koji se stavio na njihovu stranu, tvrdi da on – Dodik nešto prijeti.

„A to što Komšić kaže da svi oni koji nešto pokušaju, kao što sam ja nešto najavio, završe iza rešetaka ili pod zemljom, to nije nikakva prijetnja. Naravno, ja sam to veoma dobro razumio“, poručio je Dodik.

On je ponovio da RS nema potrebu ni za kakvim avanturizmom i da će, sve što se bude radilo, raditi da se ojača izvorni Dejtonski mirovni sporazum.

„Naši potezi neće biti mimo Ustava i tražićemo da se afirmiše ustavna struktura u BiH onako kako to tamo piše, a ne kako je to neko nasiljem nametao, a sada histeričnim izjavama Komšić pokušava da očuva ono što je oteto“, naglasio je Dodik i dodao da to ima svoju proceduru.

Prema njegovim riječima, u Narodnoj skupštini će biti predloženo na koji način treba da se to riješi.

„Razgovaraćemo sa faktorima u BiH i u prvoj fazi predložićemo im neke mjere za koje mislimo da treba da se dogovorimo”, istakao je Dodik i ponovio da su strane za dogovor u BiH dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a nikakav zajednički nivo, nikakvo Predsjedništvo, Parlamentarna skupština ili Savjet ministara“, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, to što je neko vještački to pokušao da nametne, dio je zablude.

Dodik je upitao po kojoj logici pravnoj ili ustavnoj ili demokratskoj, ako je neko nasiljem natjerao različite strukture vlasti da u nekom ranijem periodu daju saglasnost Republike Srpske da se pristupi sporazumu o oružanim snagama BiH, ne može sada izaći iz tog sporazuma.

„Mi ćemo kao skupština predložiti razgovore Parlamentu Federacije BiH i predložićemo ostalim konstitutivnim narodima da se razgovara. Mi ćemo predlagati povlačanje sporazuma o vojsci, sudu i tužilaštvu, indirektnim porezima i sve ono što su nametnuli visoki predstavnici i u to ne treba niko da sumnja“, poručio je Dodik.

On je naglasio da se neće praviti nikakva avantura i da će se ići polako, precizno, koristeći sva demokratska sredstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments