Dodik okupio vlast i opoziciju u Republici Srpskoj: Ujedinjeni protiv SDA

Zatražit ćemo zasjedanje Narodne skupštine ako inicijativa SDA bude podnesena Ustavnom sudu BiH – rekao je Dodik jučer na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

U Banjoj Luci je počeo sastanak lidera parlamentranih stranaka iz RS-a, koji je sazvao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u povodu najave Stranke demokratske akcije (SDA) da će Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za preispitivanje naziva Republike Srpske.

Razgovorima su se odazvali lideri svih političkih stranaka sa sjedištem u tom bh. entitetu, zastupljenih u Narodnoj skupštini RS-a i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Osim partija u vladaćoj koaliciji, SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, Demosa, NDP-a, na sastanak su se odazvali i predsjednici stranaka opozicije SDS-a i PDP-a.

– Zatražit ćemo zasjedanje Narodne skupštine ako inicijativa SDA bude podnesena Ustavnom sudu BiH – rekao je Dodik jučer na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Iz SDA je najavljeno da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

– Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega, u multietničkoj zajednici kakva je BiH, za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH – navodi se u saopćenju te stranke.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravna na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko distrikt.

 

(FENA/Foto: RTRS/md)

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments