Dodik opet izaziva: Podebljat ćemo entitetsku granicu

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac u Donjoj Gradini prisustvao je danas i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i brojne delegacije vlasti, udruženja logoraša, predstavnici stranih ambasada u BiH, PS BiH, Ministarstva odbrane i OS BiH.

Nakon vjerskog dijela obilježavanja delegacije su položile vijence i cvijeće.

U logoru Јasenovac je, prema izvještajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, a logor je bio mjesto masovnih stradanja žena i djece. Ubijeno je 33.000 Jevreja i 40.000 Roma.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je ovo zločin istrebljenja koji je smišljen zbg teorije tla i krvi.

“Sjećanje, informacija o tom zločinu je jedini način da se ne ponovi nikada više. Tako masovan zločin nešto je što je danas teško shvatiti. Takva dehumanizacija nije zabilježena nigdje u svijetu. Srbi ni mrtvi nisu mogli da budu Srbi. Najradije bih ćutao, ali ta ćutnja nosi zaborav. Imamo obavezu da govorimo, ovakav zločin koliko sutra može da se dogodi nekom drugom i mi moramo da spriječimo. Mir, mir i mir je najvažniji za srpski narod. Mi u granice ne diramo i one iz 2008. i 1991. smo priznali. Novi Jasenovac nove Oluje neće se više dogoditi našem narodu i to im poručuje snažnija i ponosnija Srbija. Mi moramo da osudimo zločine koji su činjeni i u naše ime. Takve zločine ne smijemo da ponovimo nad bilo kim”, kazao je Vučić.

U svom obraćanju član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da je genocid na Srbima počinjen, ali nikada nije verifikovan na taj način.

“Jasenovac strašno tužno mjesto zločina koji je počinila NDH je i mjesto mog odrastanja. Odrastao sam u strahu. Danas moramo da se držimo mira.

Mi hoćemo svoju državu, koliko god se to nekome sviđalo. Ne vjerujemo u BiH, zašto ja ne smijem imati taj stav. Kažnjavajte, sklanjajte imate moć ali nećete me zaustaviti da govorim o tome. Ne krivim ja nijednog Bošnjaka ni Hrvata ni za šta osim one koji su počinili teške zločine. Ne mrzim nikoga i hoćemo da živimo u miru. Nemojte nam dirati RS. Srbija je garant mira na Balkanu. Mi imamo entitetsku granicu samo je treba podebljati i na tome ćemo raditi”, poručio je Dodik.

U dijelu svog govora obrušio se na međunarodnu zajednicu i visoke predstavnike navodći da su bila već “dva Austrijanca i jedan Nijemac i sad opet hoće Nijemca”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79