Dodik oštro: Čaša je puna, Bošnjaci su na pravom putu da nas istjeraju iz BiH

Nakon što je Stranka demokratske akcije poručila da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva entiteta Republika Srpska (RS), član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je to neprihvatljivo, da neće sudjelovati u radu Predsjedništva ako do toga dođe te da SNSD prekida sve razgovore sa SDA.

Inicijativa nije nova

Mislim da ta inicijativa nije ništa novo i nije originalno. Ranije je Sulejman Tihić tu inicijativu potegao, pa je povukao pod utjecajem stranaca. SDA želi na taj način problematizirati RS, rekao je Milorad Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

Republika Srpska je neupitna, njen naziv je neupitan, kao i njena teritorijalna i politička organizacija. Neprihvatljiva je bilo kakva inicijativa, nespojiva sUstavom BiH. O tome nema rasprave jer je RS vidljiva u svim dijelovima Daytonskoga sporazuma. Ja sam biran na prostoru RS-a jer je u Ustavu rečeno da se srpski član Predsjedništva bira na prostoru RS-a. To su dokazi da je RS ustavna, da je bila strana u daytonskim dogovorima, potpisala je sve anekse Daytona i kao takva je neupitna, kao i njen naziv i postojanje, kazao je Dodik.

Iako inicijativa još nije dostavljena Ustavnom sudu BiH, Dodik je već izrazio sumnje u dobre namjere ove institucije, zbog čega je na sastanak i razgovor o ovoj temi u četvrtak pozvao sve predstavnike političkih stranaka u NSRS-u i Parlamentu BiH.

Ako inicijativa bude podnesena, zatražit ću zasjedanje NSRS-a i predložiti odgovarajuće mjere. Ako inicijativa dođe u Ustavni sud, nemam namjeru surađivati s ljudima koji omalovažavaju RS, neću napustiti Predsjedništvo, ali moje sudjelovanje u radu će biti dovedeno u pitanje, poručio je Dodik.

Bošnjaci žele BiH za sebe

Istaknuo je da SNSD prekida sve razgovore sa SDA o formiranju Vijeća ministara BiH dok se ova situacija ne riješi.

Bošnjaci ne žele nikoga u BiH, majoriziraju Hrvate, hrvatski član Predsjedništva je izabran bošnjačkim glasovima, omalovažavaju hrvatske županije, odbacuju RS i Dan RS-a, a sada dovode u pitanje ime RS-a. To nam govori da nemamo što raditi u BiH, naglasio je Dodik.

SNSD prekida razgovore sa SDA oko formiranja Savjeta ministara. Ovo je kap koja je prevršila mjeru. Mi daytonsku BiH podržavamo, nismo protiv nje, vidi se ovdje tko je protiv. Upućivanje formalne inicijative je trenutak sazivanja NS RS. To je trenutak u kojem prestaju svi pregovorizaključio je Dodik.

Džaba vam priča da se RS ne može odvojiti. Trenutak je takav da neće biti nikakvih kalkulacija. Ako ste nas htjeli istjerati iz BiH, ovo vam je pravi put, zaključio je Dodik.

 

SDA pokreće proceduru, želi promjenu imena entiteta Republika Srpska

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments