Dodik otvorio karte: Nove granice Srbije i Kosova kao temelj za otcjepljenje RS-a

Razmjena teritorija između Srbije i Kosova kao preduvjet za napad na teritorijalni integritet BiH, odnosno secesiju entiteta RS, ozvaničena je kao integralni dio politike Milorada Dodika. Do sada ograničena na medijske sadržaje i procjene angažiranih analitičara, nametnuta paralela između odnosa Srbije i Kosova sa situacijom u BiH evoluirala je u zvaničnu političku agendu Banje Luke i Beograda.

– Želim da predsjednika Vučića obavijestim da mi sa zebnjom prihvatamo priču vezano za integraciju Albanije i Kosova. Svi razgovori u Briselu su išli u tom pravcu, da se utjecaj situacije sa Kosovom ne prenese na BiH. Rekao sam da je to nemoguće – poručio je Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pri tome objašnjavajući nepostojanje volje u entitetu RS za opstanak u okviru BiH.

Uprkos deklarativnoj opredijeljenosti ka poštivanju teritorijalnog integriteta BiH i isticanju potrebe održavanja dobrih odnosa Srbije sa “RS-om i BiH”, neobično je da Vučićevi sagovornici nakon zajedničkih sastanaka, ali i njegovi prvi saradnici, nerijetko u javnost plasiraju teze o potrebi crtanja novih granica na Balkanu ili brisanju postojećih. Istovremeno mediji pod njegovom kontrolom intenzivno promoviraju secesiju entiteta RS kao logičan slijed događaja nakon promjena granice između Srbije i Kosova, piše Faktor.

Da se ta mogućnost “reklamira” van okvira prostora bivše Jugoslavije, čak i unutar utjecajnih krugova u SAD-u, finansijski ograničeni entitet RS troši milione KM na godišnjem nivou. Jedan od lobista koji se nalazi na platnom spisku entiteta RS je Corey Lewandowski, nekadašnji bliski saradnik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

– Lewandowski se sastao sa Vučićem u Beogradu te zastupa podjelu teritorija u Washingtonu. Njega je zvanično angažirala RS, ali on lobira za podjelu Kosova – tvrdi bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Samo u 2018. godini je Dodikova vlast na lobiranje u SAD-u, prema zvaničnim podacima, potrošila 630.000 dolara. U 2017. godini je u te svrhe potrošeno 1.643.811 dolara. Ulaganje gotovo četiri miliona KM za dvije godine u lobiranje u SAD-u kako bi Srbija i Kosovo riješili međusobni spor razmjenom teritorija i crtanjem novih granica je dokaz sa dovoljno nula da entitet RS upravo na tome zasniva realizaciju svojih secesionističkih ambicija.

Pored lobista iz SAD-a i regionalnih “analitičara”, legitimitet Dodikovim ambicijama pokušavaju dati i plaćeni samozvani istraživači sa adresom u zemljama Zapadne Evrope, poput direktora agencije “Nova Evropa” Timothyja Lessa, koji je upravo u četvrtak boravio u Banjoj Luci, gdje je, na poziv agencije Srna, objašnjavao da je “zapadni Balkan u tranziciji ka stvaranju država nacija” te da Zapad “mora prihvatiti tu novu realnost”.

Otcjepljenje entiteta RS, koje je za Lessa racionalna i izvjesna mogućnost, bi moglo rezultirati novim sukobima, koji bi se mogli izbjeći “promjenom taktike zapadnih političara”.

– Većinski narodi, kao što su Bošnjaci, neće tek tako dozvoliti svojim manjinama da odu, bez neke vrste borbe ili otpora. Postoje potencijalne zone sukoba kao što je Brčko i Mostar – procjenjuje Less solucije u slučaju secesije entiteta RS, ali i prostora nekadašnje tzv. “Herceg-Bosne”.

Da su na ovim prostorima mogući novi sukobi, ali ne zbog težnje “većinskih naroda” da očuvaju teritorijalni integritet zemalja, upozoravaju i mnogo relevantniji izvori od aktera Dodikove platne liste.

– Na zapadnom Balkanu gotovo sigurno će i dalje ostati neki rizik niskog nivoa od izbijanja nasilja i mogućnost otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. godine – navodi u svom posljednjem izvještaju direktor Nacionalne obavještajne službe SAD-a Daniel Coats.

Rusija će, tvrdi Coats, nastojati da iskoristi etničke napetosti i visok stepen korupcije da bi spriječila sposobnost zemalja zapadnog Balkana da se kreću naprijed prema EU i NATO-u. Sistematske korupcije, na koju Coats upozorava, u BiH zapravo nema. Tako barem tvrdi glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, koja je na tu poziciju izabrana zahvaljujući podršci eksponenata ruske politike u našoj zemlji. Za vrijeme njenog mandata je, između ostalog, “pao” predmet “Referendum”, čime je Dodik izbjegao sankcije za protivustavno djelovanje i što mu je otvorilo prostor za nove aktivnosti koje vode ka, kako to pobornici velikosrpske ideologije vole reći, “samoopredjeljenju RS-a”.

Otvaranju tog prostora je doprinos dao pad zapadnog Balkana na listi vanjskopolitičkih prioriteta SAD-a i poprilično pasivan odnos Evropske unije prema ovoj regiji, te na “oštre osude” i “izražavanje zabrinutosti” ograničena uloga međunarodne zajednice u BiH. S druge strane, izostaju i jedinstvene aktivnosti probosanskih snaga i onih koje se tako deklariraju, čiji interesi trenutno počinju i završavaju u granicama Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments