Dodik pisao šefu Delegacije ЕU: “Srpski narod zadržava pravo na svoje aktivnosti”

Ukoliko Еvropska unija (ЕU) podržava antidejtonsko djelovanje bošnjačkog kadra, onda i srpski narod zadržava pravo na svoje aktivnosti jer ne može ostati usamljen u poštovanju međunarodnog prava, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pismu upućenom šefu Delegacije ЕU u BiH Johanu Satleru.

Dodik je naveo da kao predsjednik Republike Srpske osjeća odgovornost da se obrati šefu Delegacije ЕU u BiH u vezi sa ličnim inicijativama koje su preduzeli ambasador BiH Zlatko Lagumdžija i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Naime, njihove lične inicijative izazivaju logična pitanja u pogledu poštovanja Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji predstavljaju osnovne pravne okvire za funkcionisanje BiH”, naglasio je Dodik.

Milorad Dodik kaže da će sutra predložiti “mirni razlaz”

On je u pismu istakao da u tom kontekstu želi zamoliti Satlera da odgovori na sljedeća pitanja: da li su aktivnosti ambasadora Lagumdžije i gospodina Bećirovića, koji tvrdi da predstavlja BiH u skladu sa Ustavom BiH, posebno u pogledu nadležnosti koje su dodijeljene entitetima i zajedničkim institucijama; da li njihove aktivnosti doprinose očuvanju principa ravnopravnosti konstitutivnih naroda i entiteta, kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, čuvanju i provođenju Ustava i da li je Satler upoznat o ovim ličnim inicijativama i da li je na istinit i potpun način obavijestio svoje nadređene u Briselu o kršenju Ustava BiH, i ako jeste može li mu dostaviti taj izvještaj?

Predsjednik Srpske je naveo da želi da naglasi da su srpski kadar i Republika Srpska dali ključni doprinos u stabilizaciji situacije i preduzimanju koraka ka otvaranju pregovora između ЕU i BiH.

“Vjerujem da će Vaše mišljenje i uvažavanje ovih pitanja biti od ključnog značaja za dalje korake koje ćemo preduzeti s ciljem očuvanja stabilnosti i funkcionalnosti BiH. U nadi da ćete razumjeti važnost ove teme za Republiku Srpsku i sve njene građane, unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru i spremnosti da se angažujete po ovom pitanju”, istakao je predsjednik Srpske u pismu upućenom Satleru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79