“Dodik pokušava kupiti vrijeme prije nego što pobjegne glavom bez obzira!”

Nema ništa od rata u Bosni i Hercegovini, kakav rat.

o je za Hayat.ba kazao lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak komentirajući aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji.

Prijetnje predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će formirati paradržavne institucije uvele su BiH u najveću krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Međunarodna zajednica sve glasnije spominje i sankcije zbog ovakvog antiustavnog ponašanja.

Dodik radi ono što je radio Milošević, a to je da, kad ne može da riješi neki problem, on napravi veći pa više niko ne gleda na taj manji problem. On je sada u velikom problemu i pokušava da uvuče čitavu međunarodnu zajednicu u priču o tome da će otprilike on krvlju da brani tekovine RS-a. To su gluposti, priče za malu djecu kojima pokušava da kupi vrijeme prije nego što pobjegne glavom bez obzira, možda u Beograd, ali najvjerovatnije pravo u Moskvu, pokušavajući da sa sobom ponese sve ono što je pokrao. Šta se sada tu pravi neko blesav – kazao je Čanak.

Navodi da od Dodikovih zlih priča i trabunjanja neko na ulici stvarno može pomisliti da on tako misli te da tada neko može zaista i da strada.

Ne mislim da može da se rat desi, ali mogu nekakve tenzije od kojih ljudi stradaju. Za svaku suzu, ne kap krvi, daleko bilo, odgovorni su šovinisti i nacionalisti u BiH, na čelu s Dodikom i svima koji misle kako on, bez obzira koje su nacije ili vjere – mišljenja je Čanak.

Analitičari su mišljenja da Dodik ima podršku nekih zemalja u ovome što radi. Prije svega Rusije, ali i zvaničnog Beograda.

Ma ima Rusija svog posla. Mora da se bavi Ukrajinom, Bjelorusijom. Jedino ako neće da nas opet upotrijebi kao sitninu, pa da bace kosku ovdje da se napravi tenzija zato da bi se međunarodna zajednica bavila nama, a ne onim što oni rade. Mislim da su se tu malo preračunali jer su u ovim varijantama oko snabdijevanja naftom, gasom, ekonomski interesi Zapada direktno ugroženi i nikakve tenzije na Balkanu ne mogu da odvrate pažnju od toga – rekao je za Hayat.ba Čanak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79