Dodik poručio ambasadorima BiH da 11. jula ne spuštaju zastave na pola koplja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od ambasadora koje je on imenovao da ne postupe po najavljenoj instrukciji ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da se 11. jula zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja.

“Prema pisanju pojedinih medija, kojim se najavljuje nastavak ustaljene višegodišnje prakse Bisere Turković da uskostranački zloupotrebljava funkciju ministra inostranih poslova i samovoljno, bez konsenzusa Predsjedništva BiH koje je jedino ovlašteno za vođenje spoljne politike, donosi instrukcije za cijelu DKP mrežu BiH, obavještavam i tražim od ambasadora iz Republike Srpske da ne postupe po najavljenoj instrukciji da se dana 11. jula, zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja”, istakao je Dodik u pismu upućenom ambasadorima.

On je naglasio da “uporno politizovanje ratnih dešavanja u Srebrenici, i još upornije negiranje ratnih zločina počinjenih od Bošnjaka i ostalih nad Srbima u toku rata 1992-1995, ne vodi ka pomirenju i suživotu naroda u BiH”.

“Ovakva uporna, netolerantna i huškačka praksa bošnjačkih političara dezavuiše domaću i stranu javnost, a imenovana lica, državne službenike i zaposlenike iz reda srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH, stavlja u položaj permanentne diskriminacije i uslovljavanja”, ukazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da ova instrukcija za ambasadore ostaje na snazi do daljnjeg i primjenjuje se i na sve eventualne instrukcije MVP-a koje se odnose na bilo koji segment jednostranog i jednostranačkog nametanja obilježavanja 11. jula.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79