Dodik poručio Kavazoviću da registruje Islamsku zajednicu kao političku partiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je Huseinu Kavazoviću da Islamsku vjersku zajednicu u BiH konačno registruje kao partiju i otvoreno kaže da mu je program politički islam, pa da onda budemo načisto s kim imamo posla.

Nema smisla kriti se iza vjerske organizacije, a ponašati se kao političar i, od skora, kao i vojskovođa. Nijedna crkva u BiH se ne miješa u politički život i to očekujemo i od Islamske vjerske zajednice, rekao je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše saopštenje Islamske vjerske zajednice u BiH u kojem su naveli da “mir ne ugrožava Kavazović, nego Milorad Dodik”, predsjednik Srpske je naglasio da umjesto izvinjenja, što je najmanje što bi bilo prikladno nakon izjava Huseina Kavazovića, Islamska vjerska zajednica u BiH nastavlja sve agresivnije da promoviše netoleranciju, ugrožavajući mir.

– To samo potvrđuju da su moje ocjene o djelovanju Huseina Kavazovića tačne. Biti vjerski lider a uopšte pominjati oružje u kontekstu sukoba za svaku je osudu i preispitivanje – istakao je Dodik.

On je naglasio da ohrabreni podrškom američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija iz Islamske zajednice nastavljaju sa neprimjerenom retorikom i pišu saopštenja koja se ne razlikuju od stranačkih.
Odluka MKS dovešće do političkih tenzija i ni do čega drugog

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je izdavanje naloga Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina politička i selektivna odluka koja osim političkih tenzija neće dovesti ni do čega drugog.

Dodik je istakao da Srbi ne vjeruju tim sudovima i da su oni formirani da bi nad malim nacijama provodili silu međunarodne politike.

– Ti sudovi su uvijek bili pod političkim uticajem, ne treba misliti da to nije i danas tako – rekao je Dodik.

On je dodao da je to odraz politike prema Rusiji, a ne činjenica, prava ili nečeg drugo.

Prema njegovim riječima, činjenica je da Rusija očigledno nije članica tog suda, ne pripada njegovoj jurisdikciji i da je to više politički nego pravni sud.

– A da su htjeli da pričaju o stradanju djece mogli su da završe ovaj proces koji je bio vezan za BiH kada su se na zapad odvozila djeca koja su bila siročad u BiH. To je samo bilo pokrenuto i nikada nije završeno – podsjetio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naglasio da se zalaže za to da svi koji su počinili zločine u bilo kojem ratu, pa i u ovom u Ukrajini, apsolutno trebaju odgovarati.

– Ali, to bi značilo da treba da odgovaraju i oni koji su bacali bombe sa osiromašenim uranijumom na Srbe u dva navrata i da se time pokaže da pravda može da stigne sve, a ne da bude selektivna priča prema politički izabranim protivnicima. To je sukob koji Zapad dalje gura, ali je isto tako odraz stanja koje smo ranije upoznali u vezi sa činjenicom da su to samo politički motivisane odluke tih međunarodnih instanci i sudova – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da je međunarodne pravde onda bi sigurno odgovarali Naser Orić i mnogi koji su pobili Srbe ili oni koji su bacali bombe na Srbiju i Republiku Srpsku i ubili djecu kao što je trogodišnja Milica Rakić u Srbiji.

– Međutim, to nećemo gledati nikada u životu, ali je činjenica da je to selektivno i, u svakom slučaju, mislim da osim političkih tenzija neće dovesti ni do čega drugog – istakao je Dodik.

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu izdalo je nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina na osnovu optužbi za navodne ratne zločine u Ukrajini.
Imam odlične odnose sa Vučićem

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ima odlične odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je kvazi priča izjava ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da je od agencija dobio informacije da se Vučić okreće Jeleni Trivić.

– Namjera Heleza i njegovih da oko toga diskutuju kao veliki znalci apsolutno govori o željama da ovdje dobiju svoje partnere i da određuju šta će biti u BiH – rekao je Dodik Srni.

Predsjednik Srpske ističe da ne dobija nikakve informacije od agencija i da ih nikada nije ni dobijao i da je Helezova izjava kvazi priča.

– To se moglo vidjeti na način da posjetu srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović Hrvatskoj dovodi u vezi sa tim kako preko Hrvatske valjda trebam da dođem do Vučića – rekao je Dodik.

On je istakao da predsjednikom Srbije i Srbijom imaju odlične odnose.

– Političko djelovanje može da bude stvar ličnog izbora, ali to sigurno prvi neće znati Helez. On treba da shvati da je ministar koga su izabrale sadašnje partnerske političke partije – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Jelena Trivić ima pravo da formira svoju partiju i da Helez neće biti taj koji će određivati ko je formiran.

– On daje spekulativne izjave. Svako može da formira partiju u Republici Srpskoj, slobodno društvo i mi nemamo ni jedan problem s tim – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da vjeruje da Helez nikada nije bio u kontaktu sa Vučićem.

– Ne vjerujem da on zna šta Vučić namjerava – rekao je Dodik i dodao da Helez pokušava da se nametne kao sveznalica.

Dodik ističe da je sve, naravno, moguće, ali da je sigurno to da Helez nema pojma.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79