Dodik poslao poruku EU: Vratite suverenitet BiH, povucite lažnog Schmidta i sudije strance. Onda ćemo vam vjerovati”

EU traži dodatni napredak iako smo očekivali bezuslovnu podršku za pregovore

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagovao je nakon što je Evropska komisija odlučila da će dati preporuku za otvaranje pregovora nakon što pokaže rezultate iako je raniji narativ bio takav da ćemo definitivno dobiti potrebnu preporuku.

“Drago mi je da EU opet nije propustila šansu da propusti šansu”, kazao je.

Dodik objašnjava šta su bila očekivanja bh. vlasti, a šta smo dobili.

“Prije svega, očekivali smo bezuslovnu preporuku za otvaranje pregovora i zeleno svjetlo da, bez obzira na sve nesigurnosti u vezi sa budućnosti EU i proširenjem, krenemo s pravim poslom organizovanja i vođenja pregovora. Ali razumijem i Evropsku komisiju, koja se zadnjih sedmica našla pod takvim pritiskom i udarom onih koji su protiv dejtonske BiH i svega što mi radimo. Oni sada od nas traže dodatni napredak. Vidjet ćemo šta tačno, ali i Republika Srpska i ja smo spremni i voljni da do toga dođe”, kazao je on.

Kazao je da su RS i EU na istom putu ukoliko i oni smatraju da strane intervencije nisu dopustive.

“Mi razumijemo da Evropska komisija zalaganjem za vladavinu prava smatra da, u skladu s jednim od 14 prioriteta, ove mjere znače automatski prestanak međunarodnog intervencionizma, odlazak OHR-a i lažnog visokog predstavnika i odlazak stranih sudija iz Ustavnog sudu BiH. Ako je ovo cilj Evropske komisije, onda smo na istom putu. Ako nije, onda su jasne spekulacije i tako visokog tijela i potvrda lažnog zalaganja za suverenitet BiH”, kazao je.

Dodaje stav da nema suverenitet tamo gdje stranci upravljaju.

“Pozdravljam usvajanje Plana za rast, u interesu je i EU da rastom podržava finansijski i na svaki drugi način. I tu očekujemo detalje, naročito u vezi sa uslovljavanjem koje se spominje u tom dokumentu, ali i tu smo spremni da radimo i razgovaramo. Vratite suverenitet BiH, povucite lažnog Schmidta i sudije strance u Ustavnom sudu BiH. Onda ćemo vam vjerovati”, rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79