Dodik pozdravio inicijativu Nelsona u vezi s promjenom Ustava BiH

Povodom izjave američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona da Dejtonski sporazum i Ustav BiH trebaju reforme, jer građani žele biti dio transatlantske zajednice, član predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da to nisu nove inicijative.

– Ako mi ne damo saglasnost da BiH ide ka NATO, ona u tom smjeru neće ni ići, i to je jasno – rekao je Dodik.

Ambasador Nelson: Dejtonski Ustav treba reformu, a građani da konačno krenu naprijed

Kada je riječ o promjenama Ustava Bosne i Hercegovine, Dodik je rekao da je inicijativa američkog ambasadora u tom pravcu dobra, jer je uvidio gdje su problemi u BiH, a koja, kako kaže, živi nelegalno od Dejtonskog sporazuma.

– I to tako što je visoki predstavnik, taj masovni kriminalac, otimao nadležnosti Republici Srpskoj i prenosio ih na nivo BiH, iako ona nema pravo na te nadležnosti – rekao je Dodik.

On je zaključio da je time prekršen Dejtonski sporazum, odnosno da su državi date nadležnosti koje “nema po Ustavu i to u oblastima finansija, odbrane, pravosuđa, obavještajno-bezbjednosne strukture i slično”.

Dodik je istakao da inicijativu za promjene Ustava BiH slavodobitno dočekuju u Federaciji BiH, misleći da će prenos nadležnosti biti “pokriven” određenim ustavnim promjenama.

On je ukazao da to nije uspjelo ni u butmirskom ni u prudskom procesu, pa neće ni sada.

– Mi ne bježimo od razgovora o tim ustavnim promjenama, jer imamo razne ideje tog tipa… Ako znamo da je u Vašingtonu u nekom ranijem vremenu, u okviru Clintonovog tima, bila opcija da ukoliko Bošnjaci ili muslimani ne uspiju ubijediti Srbe da ostanu BiH, zašto bi se neko toga držao – rekao je Dodik.

Imajući u vidu da je međunarodnim konvencijama utvrđeno pravo naroda na samoopredjeljenje do otcjepljenja i rečeno da su te konvencija iznad Ustava BiH, kaže Dodik, smatramo da treba uvesti institut da konstitutivni narodi imaju pravo referenduma u vezi sa utvrđivanjem svog statusa.

– To će biti jedan od naših zahtjeva da se uključi u Ustav – rekao je Dodik.

On je istakao da Dejtonski sporazum ne može biti iznad međunarodnih konvencija niti povelje UN u tom smislu.

– Dakle, nismo nespremni za tu vrstu priče. Stvar treba vratiti na poštovanje izvornog Daytona, dajte da prvo poštujemo Ustav pa ćemo se dogovarati. A sve što ste nam mimo naše volje oteli pritiscima, malverzacijama i podmetanjima visokih predstavnika, naravno da nećemo legalizovati. To neka izbiju sebi iz glave – rekao je Dodik.

On je istakao da SAD jesu važne, ali da ustavnih promjena ne može biti bez saglasnoti Republike Srpske, ni nametanjem, što ni ranije nije uspijevalo.

– Vjerujem da je ambasador Nelson mislio da je stvar promjena Ustava na nama, a ne na njemu, i da se neće u to petljati. Dejtonski sporazum je sve riješio i naveo – ukoliko žele da se on mijenja, to mogu da učine strane u BiH, a to su Republika Srpska i Federacija BiH – rekao je Dodik.

On je ocijenio da Bosna i Hercegvoina “u tom smislu nije strana, već zajednička struktura izvedena iz dva entiteta koji su primarni činioci”.

– Dakle, ako želite mijenjati Ustav prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u Parlament… Nisu tačna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u Parlamentu – rekao je Dodik.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79