Dodik: Pozivam Izetbegovića da se izvini srpskom narodu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se izivni srpskom narodu zbog izjave date u Dnevniku D Federalne televizije te kazao kako “svojim izjavama nije ponizio samo Srbe već sve narode koji žive na Balkanu”.

Kazao je kako je “naviši vrh bošnjačke politike bio upleten u napad na Aleksandra Vučića u Srebrenici što dokazuje činjenica da nakon toliko vremena taj slučaj nije riješen”.

“U situaciji kada se borimo s pandemijom i drugim pitanjima, Izetbegović je izjavio za Srbe da je loš narod. Nije neočekivano, bilo bi neočekivano da neki Izetbegović misli drugačije. Znali smo ovo o njemu i ranije, ali dobro je što smo svi čuli. Izjave su bile razočaravajuće i opasne, mislim da nema loš narod, postoje loši pojedinci u narodima. Frazu koju je on koristio je korištena od ljudi koji su otišli nesalvno u historiju. Izetbegović je napustio teren političke borbe i krenuo na teren borbe protiv Srba. Šta je rekao ili htio da kaže kroz tu izjavu – da cijeli srpski narod stoji iza svog lidera ujedinjeno i podržava stavove koji štite taj narod? Ako sam ja taj lider onda mogu biti ponosan na tu izjavu”, rekao je Dodik.

Naglasio je kako “svojim najvažnijim zadatkom” smatra “zaštitu interesa srpskog naroda” te da to “čini srčano, borbeno” i da neće odustati “od pozicioniranja srpskog naroda kako zaslužuje”.

“Ovom izjavimo Izetbegović nije ponizio samo Srbe, prezire balkanski mentalitet s kojim se ovdje živi. Koliko znam Bošnjaci, Hrvati i Srbi su Balkanci i svi imamo taj mentalitet. Znam da bi on zauvijek zadržao strance i na taj način pokušava bježati od toga da preuzmemo upravljanje BiH. Podsjetit ću na njegovu izjavu kojom je zaprijetio da ‘neće biti dobro ako stranci odu’, što potvrđuje da on s njima ima dogovor o zajendičkom cilju. Što se nas tiče i SNSD-a, želimo stabilnost na ovim prostorima i mir i čvrsto stojim iza slova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izjava kao što je Izetbegovićeva se može tretirati kao faktor nestabilnosti, da izaziva nemir između svih nas i da on vječito čeka da stranci nešto urade onako kako on hoće. Iskreno se nadam da se Bakir kaje zbog rasističke izjave koje truje odnose naših naroda. Nadam se da su mu savjetnici rekli da to nije dobra izjava. Ali, mislim da nije usamljen u toj izjavi i da mnogi oko njega misle tako”, rekao je Dodik.

Kazao je kako ga je “možda inteligentna novinarka dovela u zamku i on potvrdio da je to rekao”, te pozvao ga da se izvini.

“Pozivam ga da jasno kaže da nije tako mislio i da je srpski narod jednako dobar kao i svi drugi narodi. Ukoliko se izviniš možda će ti Srbi oprostiti, jer na kraju smo pokazali da smo takav narod. Izetbegović od nas neće dobiti nikakve uvrede, pogotovo ne za bošnjački narod, nećemo tako kvalifikovati nikoga od Bošnjaka. To što je rekao ne govori o nama Srbima, već Bakiru Izetbegoviću. Naša najznačajnija historijska pobjeda je formiranje RS i za nas je neprihvatljivo da se njeno postojanje postavi kao problem za BiH”, poručio je Dodik

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79