Dodik: Predat ću ikonu ako Ukrajina dokaže da je tražila prije sastanka sa Lavrovom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će vratiti spornu ikonu Ukrajini pod jednim uslovom

“Ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila ikonu prije datuma kada sam imao sastanak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prihvatiću da je predamo. Međutim, ovdje je samo važno da budem napadnut, isto kao i Dragan Čović i njegovi saradnici. Sve to dovoljno govori o pravosuđu u BiH”, konstatovao je Dodik za Srnu.

Novi detalji: Ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu vrijedna 12,5 miliona eura

On je ponovio da je situacija u pravosuđu BiH katastrofalna i da bi pojedinci bili zadovoljni kada bi nekoliko funkcionera iz RS bilo osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne.

“Primjer za to je ikona u vezi sa kojom se neprekidno vodi cijela haranga, iako je ne potražuje Ukrajina. Postoji izjava iz Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je nadležna za saradnju sa Interpolom, da Interpol nema podataka o potraživanju ikone”, tvrdi Dodik.

On je rekao da iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci vezi sa njom.

Ikona je u sefu u Dodikovom kabinetu, traže dokaze od Ambasade Ukrajine da je to njihova kulturna baština


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79