Dodik pričao s Putinom o tome šta ako neko ugrozi Republiku Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je danas u Banjoj Luci konferenciju za novinare po povratku iz Rusije, a na njoj je otkrio detalje razgovora s Vladimirom Putinom, izvrijeđao visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i rekao da od evropskog puta BiH nema ništa.

Kako je naveo put u Rusiju i Bjelorusiju bio je “vrlo uspješan”.

“Drago mi je što sam imao susret s Putinom, kako je bilo i predviđeno. Bio je to jedan uspješan razgovor. Dogovarali smo i neke stvari za budućnost. Pozitivan odnos predsjednika Putina prema RS je pokazan i ovaj put. Bili smo primljeni s puno uvažavanja i razgovarali više od sat vremena. Nastavljamo dalje da sarađujemo u svim segmentima, prije svih privrednih. Rusija nastavlja održavati svoju pažnju, spremna je nastaviti s isporukama gasa i za FBiH i za RS, po istim okolnostima kao i do sada. Mi smo razvili neke nove okvire saradnje, a to će biti poznato kroz vrijeme koje dolazi. Rusija ima pozitivan stav prema miru i stabilnosti u BiH i regionu. Nema ni jedan zahtjev koji bi ruska strana uputila nama da bilo šta učinimo”, kazao je.

Dodao je da RS i Rusija “brane Dejtonski sporazum od same Amerike”.

“Razgovarali smo i o činjenici da ovdje postoji neizabrani stranac, Putin je rekao da je to nedopustiva praksa”, kazao je

Ponovio je stavove da RS nema namjeru dati saglasnost za sankcije Rusiji, ali ni da nisu zainteresovani za NATO savez.

To nije stvar Putina ni bilo koga, nego nas. NATO nas je bombardovao i nanio nam ozbiljne posljedice, ne vidimo benefite koje bismo mogli dobiti članstvom. Bili bismo neodgovorni i loši ljudi ako bismo jurili za članstvo u NATO-u koji nas je bombardovao. Dakle, to nema veze s Putinom”, rekao je.

Osvrnuo se i na evropski put BiH.

“Imat ćemo u utorak popodne u Mostaru sastanak sa partnerima na kojem ćemo pokušati finalizirati još neke detalje kad je u pitanju put ka EU”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li je optimističan kad je u pitanju donošenje ključnih evropskih zakona do marta, kazao je da od toga nema ništa.

“Od te priče o evropskom putu nema ništa. Prvo, i ako dođe do neke odluke o pregovaranju, to bez datuma ne znači ništa. To je igra mačke i miša, priča kao da se nešto radi. Dakle, mi smo tu jasni. Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu. Nemate u Ustavu nadležnost za Sud i Tužilaštvo. Mi smo rekli ako žele bilo kakvu dodatnu aktivnost na tom planu, mora biti Apelaciono odjeljenje koje ne može odlučivati po zakonima RS-a, nego samo kako odluči Parlamentarna skupština. Oni su se složili da to bude u RS, ali žele birati mjesto. To ne može tako”, kaže Dodik.

Dodaje da je u toku karijere imao dosta “dana D”.

“Nisam baš siguran za sve ovo… Iza mene je mnogo tih maratonskih trka i ‘dana D’. Stranci često nameću da je sutra ‘dan D’. Ma, nije sutra ‘dan D’. Ako hoćete zakon o sudu, onda morate prihvatiti ovo što sam rekao, ako nećete – onda neka stoji ovako. Nigdje nema da predsjednik Suda bira i prvo i drugo vijeće”, poručio je.

Govorio je i o državnoj imovini na Jahorini, odlukama OHR-a i Christiana Schmidta.

“Nećemo poštivati ništa oko toga šta odluči OHR oko državne imovine. Mi smo sve učinili na Jahorini da pojačamo cijenu imovine. Prije pet godina to se nije moglo prodati ni za milion. I sad se pojavljuje neki lažni Schmidt. Pravobranilištvo ne postoji po Ustavu. Poslije Beograda na vodi Jahorina je najveće investiciono gradilište na Balkanu. To žele zaustaviti. E, neće zaustaviti. Poslat ću ja Schmidtu malo djedove rakije pa neka igra kolo i neka radi šta god zna i umije”, kazao je Dodik.

Upitan je i o tome šta ako Schmidt nametne izmjene izbornog zakona na koje je danas pozvao i Nebojša Vukanović.

“Neka Vukan uredi taj zakon s njim pa neka ga donesu, ali po njemu neće provoditi izbore u RS-u. Vukan po tom zakonu može samo na Marsu provoditi izbore. Nikakvo nametanje ne dolazi u obzir. Ako se drzne bilo šta donijeti oko imovine, mi ćemo proglasiti nezavisnost”, kazao je.

Poručio je Schmidtu da barem malo mora imati karaktera i da je on “obični lažov”.

“Nametni, hajde da vidimo. Onda je to kraj EU puta. On nema ništa s evropskim putem. Ne znam što se u to petlja. On ne zna šta da radi pa svaki dan lupa razne izjave. Ko si ti uopšte da donosiš odluke o zemljištu? Svu vojnu imovinu ćemo uknjižiti na RS pa da vidimo šta će uraditi Schmidt”, kaže Dodik.

Osvrnuo se i na američkog diplomatu zaduženog za Evropu i Aziju u svojstvu pomoćnika državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena Jamesa O'Briena koji je nedavno posjetio našu zemlju i žestoko ga krtikovao.

“O'Brien im je tamo došao, nabildao je mišiće i sastao se samo s muslimanima. Tamo im je govorio ‘čega se vi bojite, jesmo li razoružali Srbe, imate li iza sebe Amerikance, pa što se onda bojite Dodika?'”, rekao je Dodik kazavši kako Putin tako nikada nije pričao.

Vezano za sankcije Rusiji, kazao je kako bi to nametnuli “i muslimani i Hrvati u BiH”, ali da to RS neće dozvoliti.

Još jednom se dotakao sastanka s Putinom.

“Sastanak od sat vremena s Putinom je ozbiljno vrijeme, to govori da on daje značaj maloj Republici Srpskoj kojoj mnogi žele vidjeti kraj. Oni ne žele vidjeti da je Putin s nama imao prvi sastanka u nizu sastanaka. RS ne smije izgubiti kontakt s Rusijom na najvišem nivou. Trivić (Jelena Trivić op. a.) kaže da se ona neće pozdraviti s Putinom, kao da ima priliku. Možda je zauzeta s čestim pozdravljanjem s Macronom, Bidenom, Scholzom. Putin nema pojma ni ko je ona. Putin i ja smo pričali o stvarima o kojima govore ozbiljni državnici. Pričali smo i o tome kako ćemo onda ako neko ugrožava RS. O tome pričaju državnici, a ne luzeri”, kazao je Dodik

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79