Dodik prijeti gašenjem OSA-e: Kako stvari stoje, veoma je upitno da li će je biti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo se obrušio na Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH, tvrdeći da je “izvan javne kontrole”, te da ne može biti obavještajna agencija samo jednog naroda već svih ili je, kako je kazao, neće biti.

– Kako stvari stoje, veoma će upitno biti da li će je biti – izjavio je Dodik.

On je rekao da mu nije poznato da je direktor OSA-e Osman Mehmedagić danas saslušan u Tužilaštvu BiH u dva predmeta i da te stvari ne prati, nego “neki drugi rad”, ali je istakao da je bilo puno zloupotreba sa pozicije na kojoj se nalazi.

Dodik je rekao da je očigledno da je OSA izvan javne i parlamentarne kontrole, da su pokušali da podmite i potkupe sve što može da odlučuje o njihovom statusu, a jedino SNSD godinama govori da to ne valja i da to ne može da bude obavještajna organizacija jednog naroda, jedne političke partije i jednog čovjeka nego obavještajna agencija svih ili je neće biti.

On je dodao da neki što nezakonito rade moraju da odgovaraju u skladu sa zakonom, ističući da ne želi da o tome da govori jer postoje nadležni za to.

OSABiH je državna agencija koja je osnovana usvajanjem Zakona o OSA-i, te je za bilo kakve izmjene načina njenog rada, pa i gašenja kojim Dodik prijeti, potrebna saglasnost Parlamentarne skupštine BiH prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79