Dodik reagirao na saopćenje Ambasade SAD: Murphy nije tumač Dejtona

Milorad Dodik, predsjednik RS, reagirao je na oštro saopćenje Ambasade SAD u Sarajevu u kojem piše kako SAD neće mirno gledati ako predsjednik RS bude radio na potpirivanju novog sukoba u BiH.

Dodik je na to za Srnu kazao da su se nekada saopćenja američke ambasade čitala s pažnjom jer su se oglašavali s jakim razlozima ili jakim porukama onako kako su se oglašavale ambasade velikih sila.

Međutim, ambasador SAD u Sarajevu Majkl Marfi (Michael Murphy) od američke ambasade napravio je opozicionu partiju sa zadatkom da komentira izjave predstavnika vladajućih partija i tako svakodnevnim pisanijama ponižava državu koju predstavlja, tvrdi predsjednik RS.

Dodik je kazao da BiH ne može pomoći niko, ako joj mi nećemo pomoći, ali ugledu svoje zemlje Marfi može odmoći.

Privatni rat koji Marfi vodi protiv mene ne služi na čast ni njemu ni Sjedinjenim Američkim Državama koje bi trebalo da znaju šta Marfi radi u BiH. On nije tumač Ustava BiH niti Dejtonskog sporazuma, niti on ili bilo ko može navesti kojom odredbom je zabranjeno otcjepljenje od BiH – istakao je Dodik.

Predsjednik RS je naglasio da zbog građana RS želi da istakne da američki ambasador ne govori istinu kada govori o Dejtonskom mirovnom sporazumu i mogućnostima koje je RS dobila tim sporazumom.

– Bez pristanka RS neće biti saradnje ni sa kim, pa ni sa NATO savezom, ako to bude suprotno interesima RS – poručio je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79