Dodik: Rok od 30 dana, u protivnom SNSD će blokirati rad institucija

“Nakon devet mjeseci nepunih u okviru razgovoru između pobjednka u okviru naroda, SNSD, SDA i HDZ-a postigli smo sporazum o tome da se za 30 dana formira Savjet ministara”, kazao je danas na obraćanju medijima lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH iz RS, Milorad Dodik.

“Želim da kažem da sporazum koji imate odražava interese koje bi trebao da provede budući Savjet ministara. Ovime bi se deblokirao rad Predstavničkog doma i Doma naroda i stvorila bi se nova perspektiva o radu institucija”, kazao je Dodik i dodao:

“U okviru zašto je ova tačka bila sporena je zahtjev SDA da se uputi NATO-u tzv. Nacionalni plan za članstvo. Mi smo se oko toga dogovorili u okviru formulacije gdje smo rekli da će se saradnja odvijati uskladu sa sa Ustavom i zakonima, da će se nastaviti saradnja uvažavajući odluke institucija. Dosadašnji rad Komisije za saradnju sa NATO-om će biti takav da će oni predlagati odluke koje će donositi Predsjedništvo i Savjet ministara na tom planu”, kazao je Dodik.

Dodao je ka put BiH ka EU ostaje neupitno opredijeljenje, piše N1.

“Mislim da su stvoreni svi uslovi da se pristupi odlučivanju u okviru Predsjedništva i da se radnije pominjani kandidat, da se imenuje. Tu su i drugi principi, reći ću sljedeće: rekli smo da ako organi kao što je Predsjedništvo ne izaberu u roku od 30 dana Savjet ministara, ovi principi ne važe. To radimo da bi se spriječilo odugovlačenje provođenja ovog sporazuma”, istakao je.

“Put ka EU nije upitan. Sa novim Savjetom ministara dobijamo novu dinamiku, gdje ćemo kod zemalja EU raditi na tome da BIH dobije status kandidata. Mi smo svi saglasni u BiH da se ukine OHR, potpisnici sporazuma. To je i očekivano, ne možete očekivati da idete u EU integracije a da imate OHR u ovom kapacitetu”, poručio je i kazao:

“Ovo je bio nepotreban zastoj od devet mjeseci. Imali smo jedan neproduktivan Savjet ministara u tehničkom mandatu, imali smo zastoje i polemike”.

“Postavlja se pitanje šta ako se nakon 30 dana ne implementira što je napisano u Sporazumu? Mislim da to znači da je BiH u dubokoj ustavnoj krizi, da će doći u pitanje suverenitet, da se mogu očekivati različite političke akcije na razlitičitim nivoima u destabilizirajućoj poziciji”, ističe Dodik.

Kazao je da ukoliko se ne ispuni unutar predivđenih 30 dana, SNSD će blokirati rad institucija.

“Sve što nakon ovih 30 dana ne bude završeno kako smo potpisali i dogovorili se, SNSD će blokirati rad svih institucija i tu niko neće pomoći, nijedna evropska niti bilo koja institucija. Pozivam sve institucije koje ovdje djeluju a imaju međunarodni karakter da podrže ovaj Sporazum. Volio bi da u danu kada budemo formirali novi Savjet ministara imamo posjetu najviših zvaničnika EU i tu tom pogledu ojačamo opredijeljenje i principe vezane za EU put BiH oko čega postoji konsenzus. Mislim da se radi o važnom trenutku i da ćemo se moći kretati dalje”, kazao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments