Dodik: RS nema nijedan plan da se izvrši secesija, građani ne treba da se boje

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a nakon sastanka u Predsjedništvu BiH održao je press konferenciju na kojoj se obrušio na američku administraciju.

On je rekao da je i administratorici USAID-a Samanthi Power kazao da “njihovi službenici imaju skrivenu agendu da se ide ka centralizaciji BiH i da se ne poštuju sve strane”.

“Mi ostajemo posvećeni miru i nismo spremni i nećemo status RS stavljati u fokus da bi se ugrozio mir. Nastavit ćemo da poštujemo Ustav i da su reforme koje su provedene, provedene su pod nekim nasiljem. Moje primjedbe su se odnosile na činjenicu da visoki predstavnik nema prava da donosi zakone”, kazao je.

Dodik je posebno govorio o SAD optužujući ih za miješanje u unutrašnje stvari BiH.

“Ko je pozvao i dao pravo Americi da se bavi tim pitanjem u BiH. I to predstavlja ozbiljno miješanje u unutrašnje stvari BiH”, kazao je Dodik dodajući da se “rovari po Tužilaštvu BiH i da se traži nešto protiv njega”.

Govoreći o radu državnih institucija Dodik je istakao da će se na osnovu molbe Aleksandra Vučića održati sastanak sa opozicijom i razmotriti tu molbu.

“Mislim da se u RS odvija jedan takav proces. RS je utvrdila da ona može odnosno predstavnici mogu da učestvuju u radu kada je to u interesu RS-a. Obavit ćemo dijalog, i kroz neki format koji bude prihvatljiv za sve obaviti neki razgovor s opozicijom. Razlog zašto smo se povukli iz institucija i dalje stoji. Ima tu nekih prijedloga i sa naše strane. Ako već hoće da se reguliše ta priča o kaznama, zločinima, to će uključivati da se zabrani nazivanje RS genocidnom i Srbi genocidnim”, kazao je.

Pozdravio je izjave komandanta NATO-a koji je rekao da nema potreba za raspoređivanje NATO snaga.

“Nije ugrožena bezbjednost građanima u BiH, građani ne treba da se boje. RS nema nijedan plan niti jedan pokret da se izvrši secesija. Ali mi se držimo Ustava BiH i hoćemo ono što pripada RS-u. Republici Srpskoj nije preostalo ništa drugo već da nastavimo prema zaključcima NSRS. Niko ne ugrožava teritorijalni intergritet BiH, niko ne prijeti teritorijalnom integritetu”, kazao je Dodik.

Predmet u Tužilaštvu BiH o “napadu na ustavni poredak” nazvao je glupošću.

Na pitanje zašto tvrdi da se SDA miješaju u unutrašnje stvari BiH, a to ne radi u slučaju Turske.

“SAD su involvirane u operativno upravljanje, njih niko ovdje nije pozvao da se bore protiv korupcije. Erdogan je jedan veliki predsjednik i Turska je velika država i Bošnjaci su veoma zagledani u ono šta Turska radi. Amerika je ovdje veoma uključena u pojedinačna rješenja i miješa se tamo gdje nije pozvana, Amerika se nije izjasnila da želi da učestvuje u tom razgovoru, ona želi da eliminiše Milorada Dodika i njegovu stranku i pripremi opoziciju za pobjedu na izborima”, kazao je Dodik.

Dodik je kazao da se ne može promijeniti način izbora člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

“Mi smo za to da se doda i “ostali” i da se zadovolje ambicije. U FBiH već 15 godina ili manje 12, vodi se debata kako će se birati članovi Predsjedništva. Onog trenutka kada to urade mi smo spremni da dođemo i glasamo. Što se tiče Doma naroda mi tražimo da tamo gdje su Srbi koncetrisani imaju pravo da biraju. Ako se oni dogovore večeras, naši ljudi će otići i glasati”, kazao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79