Dodik s Čovićem: Naša saradnja nije savez protiv nekoga ili nečega

U Mostaru je danas održan sastanak delegacija HDZ BiH i SNSD, a poslije sastanka su se obratili lideri stranaka Dragan Čović i Milorad Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog odlaska u Mostar kazavši da je bitno održati kontinuitet razgovora o važnim temama.

Istakao je da su SNSD i HDZ na lokalnim izborima odlično prošle, a kada je Mostar u pitanju kaže da su to izbori koji su izazvali mnogo pažnje i u Evropi, a da SNSD planira da bude “vidljiv u Gradskom vijeću”, prenose Nezavisne.

“SNSD je sačinio zajedničku listu s drugim faktorima srpskog naroda, sa našim partnerima ćemo razgovarati o zajedničkom nastupu”, rekao je Dodik koji će nakon sastanka s Čovićem razgovarati i sa kandidatima na listi “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar i građanima srpske nacionalnosti.

Dodik je rekao da je “visoki predstavnik napravio u BiH više zla”, te da je od te institucije u početku bilo neke koristi.

“Kasnije su napravili surogat. Ono što mi ostajemo pri tome da jedino BiH može da se gradi na ravnopravnosti tri naroda, dva entiteta, dok se ne riješi možda i treći. Konstitutivni narodi moraju da budu”, rekao je Dodik.

On još ističe da je veliki broj aktivnosti koje SNSD i HDZ zajednički vode na različitim nivoima vlasti, a Dodik poručuje da je to uspješna saradnja.

“HDZ i SNSD imaju dugo godina već uspješnu saradnju, visok stepen razumijevanja. Javljaju se priče da je to savez protiv nečeg, nekoga, ali to nije tačno”, rekao je Dodik.

Čović je kazao da tema razgovora danas nisu bili samo lokalni izbori nego i druga bitna pitanja u BiH i Savjetu ministara s obzirom na to da su prisutni bili i Vjekoslav Bevanda, državni ministar finansija i predsjedavajući Vijeća Zoran Tegeltija.

“Teme su u interesu nas u BiH, u pitanju je naš evropski put”, poručio je Čović.

“Upoznao sam Dodika sa onim što radimo, kratko smo prošli kroz rezultate izbora i ono što ćemo raditi”, kazao je Čović.

Poručio je da se razgovaralo i o drugim pitanjima.

“Razgovarali smo i o drugim pitanjima koja su bitna kada je riječ o radu Vijeća ministara. Jasan stav da trebamo imati proračun do kraja godine. Teme koje otvaramo su jasan znak našeg interesa za BiH i nastavak evropskog puta”, rekao je Čović.

Još se nadovezao na izjave Dodika o potrebi da se “ukine Kancelarija visokog predstavnika”.

“HDZ već dugo govori da je vrijeme da se transformira Ured visokog predstavnika. Što se to prije desi, biće svima bolje. Idealan scenario bi bio da u narednih šest mjeseci dobijemo Izborni zakon, u sedmom mjesecu kandidatski status i počnu razgovori oko transformiranja Ureda visokog predstavnika. To je ono što očekujemo, a što će se desiti i kad jednim dijelom zavisi i od nas”, kazao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79