Dodik: Sarajevo uzalud čeka Bajdena i marince, nema sile koja će ukinuti Republiku Srpsku

Griješe oni u Sarajevu koji misle da će se poslije dolaska nove administracije u Vašingtonu Džo Bajden (Joe Biden) “parkirati u BiH” šest mjeseci i dovesti svoje marince i bankare da sređuju stanje. To se neće desiti – kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH uz poruku da nema te sile koja će ukinuti Republiku Srpsku.

Veliki izazovi

U intervjuu za „Sputnjik“ govori i o tome zašto se ne može se porediti ideja o “velikoj Albaniji “i nastojanja srpskog naroda da se ujedini na Balkanu, o vezanosti Srba u BiH za Kosmet, o budućnosti Republike Srpske.

– Poslije vijeka velikih izazova za srpski narod pokušat ćemo da u budućim decenijama na najbolji mogući način odredimo svoj status a on je po nama zajednica sa Srbijom, a ne neka imaginarna priča o BiH, svidjelo se to kome ili ne. Danas je to tabu tema – misle ako se ne priča neće se ni desiti. Mi u Republici Srpskoj vezujemo svoju budućnost za cjelokupni srpski narod, poručuje Dodik i nastavlja:
Borba za ekonomski razvoj

– Mi ne smijemo da ostanemo bez jasne nacionalne linije a ona je – nacionalno okupljanje, zaštita srpskog identiteta, vjere i Republike Srpske i pravo da odlučujemo o svom statusu, da kao i svi narodi svijeta imamo na samoopredjeljenje koje je garantovano najvišim aktima UN. U međuvremenu, borba za ekonomski razvoj i što bliskiji odnos sa našim prijateljima – ističe Dodik.

Uzalud čekaju Bajdena

Za budućnost srpskog naroda važno je i pitanje Kosmeta gdje su upravo održani izbori. Kosovski dijalog se zaglibio, a izgleda će biti još teže poslije pobjede Aljbina Kurtija?

– Kosovo je opšte srpsko pitanje i to je najvažnije državno pitanje Srbije. Veoma je važno i za nas Srbe koji ovde živimo jer smatramo da je Kosovo kolevka našeg naroda. Kurti koji priča o uslovima za dijalog očigledno hoće monolog, a za dijalog su potrebne bar dvije strane. Srbija ima jasan pristup – da treba da se formira ZSO. Albanska priča je da se to spriječi. Naravno da su stranci koji treba da budu neutralni po pravilu navijački.

Znam da oko Kosova oni žele da to slome. Sama činjenica da Bajden šalje poruku koja kaže – “međusobno priznanje” govori o tome koliko je to promašeno. Bez obzira što je riječ o jednom od najmoćnijih lidera svijeta, to je potpuno analfabetska priča, imajući u vidu da Srbiji ne treba priznanje.

Kurti koji se ponaša slavodobitno moraće da se suoči s realnim okolnostima, s tim da je kvazizajednica koja sebe lažno predstavlja državom, ali da li će to i formalno postati isključivo zavisi od Srbije. Zato bi mu bolje bilo da pregovara.

Šta donosi BiH pobjeda Bajdena?

Međunarodno-političke okolnosti su loše za nas Srbe i ozbiljne su najave međunarodnog intervencionizma povodom pobjede Bajdena. Svi koji su u vrijeme Trampa morali da čekaju odjednom su se razgoropadili. I svi isto govore. Pokušavaju istim mjerama da nametnu rješenja koja su nama predočena 1997-1998. I naravno nisu uspjeli. Najveća vojna pa i finansijska operacija nije uspela da uništi Srpsku i napravi BiH. Јer ona naprosto nema kapacitet da bude država. Prije će se Srpska odvojiti u teritorijalnom i političkom smislu nego što će BiH postati ono što hoće oni koji sada prizivaju Bajdena. Kad slušate tu priču ispada da će Bajden doći ovde, parkirati se u BiH najmanje šest mjeseci, dovesti sve svoje marince, intelektualce, bankare i šest mjeseci sređivati stanje. Naravno da se to neće desiti ali predstava se pravi. Mi smo svoje stavove rekli. Nemamo zadnje namjere, imamo isključivo namjere vezane za naš status. Naš stav je da BiH ne može da funkcioniše, nema hemije, nema ni sile na svijetu koja može da napravi BiH unitarnom zemljom. Nisu uspeli da slome Hrvate, neće ni nas Srbe. Različite metode slamanja srpskog stava su poznate. Vidimo ovih dana razne podvale tipa mi se kao svađamo sa Srbijom, što naravno nije istina jer nema nijednog razloga za to. Pa onda – evo, gotovo je, idu neke nove snage, a te nove snage pravili su oni koji treba da pospiješe stvaranje unitarne BiH. Sve smo to prošli.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79