Dodik: SDA nije željela BiH s tri ravnopravna naroda i dva entiteta, već zemlju u kojoj bi jedan narod bio ravnopravniji

Photo: Voice of Europe

Ustav BiH je umnogome kopija Ustava SAD. U njega su ugrađena i pozitivna rješenja koja su omogućavala efikasno funkcionisanje BiH u okviru bivše Jugoslavije, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

– Prije svega, element “nacionalnog ključa”, koji je sprečavao dominaciju bilo kojeg naroda nad drugim. Autori Dejtonskog sporazuma, time i Ustava, imali su u vidu specifičnost BiH, njeno nasljeđe, kompleksnost odnosa.

Vodili su računa da tako uređena BiH bude dovoljno komotna za sva tri naroda i dva entiteta – rekao je Dodik. Dodaje da su o svemu vodili računa, ali previdjeli spremnost, prije svega, SDA, ali i nekih drugih da zloupotrijebe i izigraju uspostavljeni okvir.

– Nikada SDA i njeni sateliti nisu željeli BiH tri ravnopravna naroda i dva entiteta, već zemlju u kojoj bi jedan narod bio ravnopravniji od druga dva. Zato su prvo oduzeli pravo jednom narodu da sam bira člana Predsjedništva i gotovo polovinu postojanja dejtonske BiH jedan narod je predstavljao čovjek čije se uporište u tom narodu mjeri promilima.

Zato danas govorimo o izmjenama Izbornog zakona, prije svega da bismo spriječili njegovu zloupotrebu. Da bismo oduzeli pravo pojedinima koje nikada nisu ni mali – kazao je Dodik.

Dodao je unapređenje izbornog procesa nešto što apsolutno nije sporno.

– Govorimo o promjeni Ustava da bismo spriječili njegovo kršenje. Kakvog li apsurda. RS ima motiv da se Ustav poštuje, da BiH funkcioniše kao zemlja u kojoj su Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali ravnopravni.

U kojoj se predstavnici naroda dogovaraju kako da život učine boljim. Motivi nekih je da dominiraju nad drugima i da nameću rješenja. Znači, nisu problem Ustav i zakoni, problem je u motivima – zaključio je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79