Dodik se ipak sastaje sa Schmidtom, kazao kako ga neće gledati kao visokog predstavnika

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će se sastati sa Christianom Schmidtom na Jahorini, ali ne kao s visokim predstavnikom u BiH.

“Sastat ćemo se sa Schmidtom kao bivšim poslanikom i ministrom za poljoprivredu Njemačke na Jahorini”, kazao je Dodik danas u Beogradu, navodeći da će s njim na tom sastanku biti i ostali lideri parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj.

Dodik nije precizirao kada će taj sastanak biti održan.

On je za Schmidta rekao da je on čovjek koji ima nesumnjivo veliko iskustvo, ali kao visoki predstavnik nema legitimitet.

Na pitanje kako vidi to što je Schmidt naveo da je spreman za razgovor, da organizuje neformalni sastanak s predstavnicima RS-a u OHR-u, kao i da ode bilo gdje u BiH te da neće koristiti bonske ovlasti ako ne dođe do narušavanja teritorijalnog integriteta BiH, Dodik je odgovorio: “Možemo na Jahorini”.

“Doći ćemo svi mi, političari iz RS-a, da mu kažemo da možemo razgovarati s njim kao bivšim poslanikom njemačkog saveznog parlamenta i saveznim ministrom poljoprivrede”, izjavio je Dodik.

Izjava je uslijedila nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je pohvalno govorio o novom visokom predstavniku.

“Gospodina Schmidta sam sretao mnogo puta, imam mnogo dobre lične odnose s njim, mislim da je vrlo inteligentan čovjek, ali to nema veze s mojim stavom o nametanju odluka u BiH”, rekao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79