Dodik se obraća, žestoko napada Incka

Počeo je sastanak ambasadora zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koji se održava na prijedlog ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Vasilja Nebenzyje, a kojem prisustvuju lideri SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović.

Trenutno govori Milorad Dodik koji žestoko napada visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko). On je rekao da Incko radi za jedan narod u BiH, odnosno Bošnjake. Također ga je nazvao “nesposobnjakovićem”.

Dejtonski sporazum je jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svjetskog rata, rekao je Milorad Dodik.

– Dejtonski sporazum se ne tumači, on se primjenjuje – dodao je Dodik.

Istakao je da je BiH „složena zajednica koja se kroz Dejton oslaljala na ono što se primjeljivalo i u SAD“.

– Visoki predstavnici su promjenili Dejtonski sporazum, mijenjajući duh Dejtona. Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Incka – poručio je Dodik.

Ponovio je da nigdje ne piše da postoji Vijeće za implementaciju mira.

Dodik je poručio je da je mir ključna riječ svoj ovog vremena koji je uspostavljen Dejtonskom sporazumom.

– Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje ne piše da BiH ima imovinu, tako da Incko ne može da sprečava investicije – kaže Dodik.

Rekao je da Srbija hoće da ode visoki predstavnik.

– Hrvatska isto, Republika Srpska želi da nestane, pola Federacije BiH želi da on ode. A, on i dalje manipuliše i iznosi neistine. Zloupotrebljava govornicu i kad govori, predstavlja samo jedan bošnjački narod – poručio je Dodik.

Uskoro opširnije o tome.

Prije toga govorio je Incko.

– Činjenica je da Dejton i Ustav BiH nastavljaju da budu diskriminisani za različite političke ciljeve. Postoji samo jedan mirovni dogovor koji se odnosi na sve i Ustav mora biti poštovan u svim dogovorima, on uključuje klauzulu koji daje pravo BiH da odbrani svoj suverenitet i integritet. Također, poziva entitete da poštuju odluke države i od 1992. godine priznaje BiH kao državu s utvrđenim granicama. Pogrešnim postupanjima uzdrmavaju se temelji BiH – naglasio je Incko.

Ruski ambasador je na početku kazao da mu je žao što sastanku ne prisustvuje predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je pismenim putem odbio prisustvovati.

Izetbegović se ne ovakav potez odlučio jer smatra, što je i naveo u pismu, da su trebali biti pozvani članovi Predsjedništva BiH, a ne lideri stranaka prenosi Avaz.

– Pozvali smo predstavnike tri glavne partije, nažalost, predstavnik jedne političke partije Bakir Izetbegović odlučio je da ne prisustvuje sastanku, ali nam je drago što je poslao pismo. Nismo ni na koji način namjeravali da umanjimo važnost Predsjedništva BiH, ali format ovog susreta dopušta nam da pozovemo i nezvanične predstavnike”, – kazao je Nebenzya.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79