Dodik: “Snagu Amerike trebaju osjetiti svi, prvi Michael Murphy”

Viši savjetnik Američkog ministarstva vanjskih poslova (State Department) Derek Chollet je pred Senatskim odborom za vanjske poslove danas govorio i o stanju u Bosni i Hercegovini gdje je između ostalog rekao da se Dejtonski sporazum mora poštivati, što je prokomentarisao Milorad Dodik.

Naime, Chollet je kao najveći izazov istakao odnose između Srbije i Kosova. S druge strane, govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini, Chollet je za Dejtonski mirovni sporazum kazao da to nije jednostavan mir. Upozorio je da će biti posljedica po one koji ugrožavaju ovaj sporazum.

“Korupcija, demokratsko zaostajanje, zapaljiva retorika uznemiravaju i potkopavaju temelje Dejtona. Tome se protivimo i bit će posljedica zbog toga”, naglasio je.

Tim povodom, na Twitteru se oglasio i Milorad Dodik koji kaže da se prvi put može složiti jednim američkim zvaničnikom i to u dijelu kada je Chollet rekao da “SAD žele puno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma” Dodik piše kako to isto želi i on, kao i poštovanje Ustava BiH, onako kako je napisano.

“BiH može da opstane baš onako kako je napisano u Dejtonskom sporazumu i Ustavu, a ne na način kako to tumače pojedini ambasadori, pa bio on i američki. Slažem se i sa Cholletovom konstatacijom da je za mnoge u američkoj administraciji pristup zapadnom Balkanu stvar ličnog jer je jasno da se radi o generaciji službenika koji su svoju karijeru izgradili na razbijanju Jugoslavije”, tvrdi Dodik u svom tvitu.

Za kraj, prokomentarisao je i dio kada je Chollet govorio o entonacionalizmu.

“Što se tiče Cholletove priče o etnonacionalizmu, to nije održiva kvalifikacija jer su narodi u BiH ustavna kategorija i na toj konstitutivnosti naroda zasnovan je Dejtonski mirovni sporazum”, zaključio je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79