Dodik: Srbija treba da odobri državljanstvo Srbima u Republici Srpskoj

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za TV Prva, da bi po ugledu na druge zemlje kao što je Mađarska ili Hrvatska, Srbija trebalo da odobri državljanstvo Srbima u Republici Srpskoj.

On rekao da je o tom pitanju razgovarao sa predstavnicima vlasti Srbije, ali da se nada da će to pitanje vrlo brzo doći na dnevni red.

“Građanima Srpske automatski državljanstvo Srbije”

 

Dodik je istakao da i dalje postoji intervencionizam međunarodne zajednice u BiH i da centralizacija na štetu Srba i dalje nije prihvatljiva.

– I dalje za jedne postoji pravo, a za druge ne, kao što je situacija sa Kosovom – rekao je Dodik.

Kada je u pitanju najavljeni veliki investicioni paket EU za zemlje Zapadnog Balkana dobra vijest za Bosnu i Hercegovinu i da bi u entitetu Republika Srpska trebalo da bude realizovano nekoliko važnih projekata.

Dodik je naveo da je riječ o jednom dijelu auto-puta na koridoru 5C, od Doboja do Vukosavlja.

“Drugi je pruga od Doboja preko Tuzle do Zvornika. Vrlo važno je da su se konačno odvojila sredstva za završetak puta koji treba povezati Šćepan polje i Foču i mislim da će i taj paket ući”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, realizovanje pojedinačnih programa digitalizacije, obnove školskih objekata i inovacija u školstvu osmišljavat će se u narednom periodu.

“Morat ćemo aplicirati i lobirati da se ti projekti podrže”, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je u pitanju devet milijardi eura namijenjenih Zapadnom Balkanu za projekte u oblasti infrastrukture, autoputeve i puteve, željeznice, digitalizaciju društva, “zelenu energiju” koja treba imati primat u odnosu na “prljavu” energiju…

“Da se obezbijede značajne intervencije u oblasti obrazovanja, za obnovu školskih objekata i inoviranje programa na tom planu”, rekao je Dodik

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79