Dodik: Srpski narod je nezadovoljan u BiH, izgubili smo Sarajevo, a Bošnjaci žele uništiti RS

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu kazao da je razgovarano o različitim pitanjima i problemima.

Vučić “ohladio” Dodika: Mir i stabilnost su nam najvažniji, podržavamo RS u okviru BiH

– Veoma smo zadovoljni razgovorima. Oni su za nas bili veoma uspješni. Zahvalni smo za podršku koja u kontinuitetu dolazi od predsjednika Vučića i njegovog tima i za razumijevanje za RS i status srpskog naroda, ne samo u RS-u nego i u FBiH – kazao je Dodik.

Kazao je da Srbija želi da podrži narod u RS-u, te je dodao da su veoma zadovoljni finalizacijom razgovora o obrazovnim temama i onim koje se odnose na obilježavanje historijskih događaja.

– Interes javnosti je vezan za ono što smo ranije rekli predsjedniku Vučiću, a i dostavili. Ja sam te teme inicirao. Želio sam da predsjednika i rukovodstvo Srbije upoznam sa stanjem vezanim za provođenjem Dejtonskog sporazuma. Naša politika je politika mira i mi tražimo da mir bude trajan, da bude stabilan. Naša politika nije rat, politika eskalacije koja bi dovela do rata, već politika mira, koji bi trebao osigurati stabilnost u regionu. Srbija treba i može da bude upoznata sa svim detaljima vezanim za provedbu tog Sporazuma – izjavio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je kazao da srpski narod u BiH nije zadovoljan situacijom u kojoj su “izgubili Sarajevo”.

– Ogromno materijalno bogatstvo smo tamo imali. Izgubili smo čiste srpske općine na prostoru FBIH. Bez obzira na gubitke koji su bolni za nas, treba da damo prednost miru i realizaciji Sporazuma. To uvijek nije bilo baš tako. Čitava jedna politika harange protiv RS-a je rezultat činjenica da bošnjačko rukovodstvo u Sarajevu ostaje trajno motivirano da se degradira i uništi značaj RS-a do stvaranja prazne ljušture u kojoj neće biti nikakvog sadržaja i u kojoj će i Srbi i sami biti nezadovoljni time – izjavio je Dodik.

Dodik je kazao da ga uvijek iznova iznenade riječi iz Sarajeva vezane za prijetnje ratom, da se, kako je kazao, drže predavanja o tome “ako ne uradite tako, bit će ovako”.

– Naravno da me to brine i da niko normalan o tome ne bi mogao da ne povede računa. Imajući u vidu da je u procesu iza nas sve učinjeno da RS bude devastirana u smislu da ima mogućnost da ima svoje oružane snage, kako je to predviđeno Dejtonom, da ima svoju namjensku industriju. Sve je uništeno raznim izmišljenim aferama, kako navodno namjenska industrija RS-a u ranijem nekom periodu sarađuje sa Sadamom Huseinom i to je bio povod da se potpuno namjenska industrija u RS-u dovede do nule. U isto vrijeme u FBiH postoji šest fabrika oružja i municije koje besprijekorno rade i imaju podršku tih vlasti i upozorenja koje smo mogli da čujemo da oni to ne prozivode samo za izvoz nego i za, kako su to rekli, za “ne daj Bože”, a njihovo “ne daj Bože” je RS – tvrdi Dodik.

Dodik je kazao da je sastanak bio prilika da se razgovara o zaključcima Narodne skupštine RS-a, te da će o tim stavovima upoznati druge važne zemlje u svijetu.

– Smatramo da imamo pravo da se bavimo politikom i odbranom statusa RS-a i da u tom političkom procesu želimo da osiguramo podršku prijatelja – izjavio je član Predsjedništva BiH.

Tvrdi Dodik da u BiH postoji Ustav koji se krši odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika, što slabi poziciju snagu i utjecaj RS-a. Požalio se da visoki predstavnik pokušava da kreira politike koje idu ka daljoj razgradnji entiteta RS.

– Zato sam ovdje došao, ne samo da upoznam predsjednika Vučića, nego da od njega tražim garancije da se neće dozvoliti ugrožavanje silom našeg statusa i moram da kažem da sam time jako zadovoljan – izjavio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je kazao da entitet RS samo traži provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, te da se nikada neće umoriti u tome jer je njegova obaveza da brani status RS-a.

– Nema nikakvog tajnog dogovora. Na našem dnevnom redu nije separacija. Na našem dnevnom redu je provedba međunarodnog sporazuma koji se zove Dejtonski sporazum. Imamo pravo i pitali smo danas predsjednika Vučića kako je moguće da neka međunarodna zajednica priznaje pravo Kosovu da se izdvoji iz Srbije, a da recimo RS to nema. Zašto je problem ako mi to pitamo, ako tražimo odgovore, ne samo ovdje nego i na svim drugim mjestima? Kako je moguće da se dozvoli separacija BiH od Jugoslavije, a da se ne dozvoli RS-u ni da traži ojačavanje svog statusa kojeg je dobila međunarodnim sporazumom? Kakvi su to aršini i ko to kreira? Zašto jedni imaju pravo, a drugi nemaju? Zašto smatrate da je dovoljno moćno samo zato što vi mislite da izvršite odvajanje Kosova, to priznate na brzinu, a da RS-u kažete da ima da ćuti i ne progovara o svom statusu, sve do momenta dok nas ne unište.Mi to, naravno, nećemo dopustiti – poručio je Dodik.

Entitet RS, tvrdi, radi u vrlo složenim okolnostima, te je pomoć Srbije u tom kontekstu veoma značajna.

– Upozoravat ću na to da je neodrživo da se nastavi sa kršenjem i da mi tražimo da se vrati status po Ustavu BiH, kako bi mogli da razgovaramo. Ovih dana ste mogli čuti kako neki predlažu ustavne promjene. Mi savršeno dobro čitamo i znamo šta su te ustavne promjene. To je novo razvlašćivanje RS-a. Mi branimo Ustav i proglašavamo se krivim, nama kače priču o tome kako mi hoćemo neke sukobe – izjavio je Dodik.

Ukoliko se proces ne vrati na kurs koji odgovara entitetu RS, Dodik je, tvrdi, rekao Vučiću da počnu razmišljati pod kakvim okolnostima je moguće da se podrži “put entiteta RS-a”.

– Ja razumijem koliko je Srbija u složenim okolnostime vezanim za Kosovo. Mi podržavamo stav Srbije. Mi nismo priznali Kosovo i nećemo ga priznati. To nije na dnevnom redu. BiH neće priznati. Mi imamo ogromne pritiske zbog toga – tvrdi Dodik.

Spomenuo je Dodik i incident u Srebrenici 2015. godine, kada je, tvrdi, Vučiću bio ugrožen život, te da je oduzeta dokumentacija od MUP-a RS-a koja se odnosi na taj događaj.

– Stalno straše bošnjački narod Srbijom i Srbima. Nema bošnjački narod potrebe da se plaši ni Srbije ni RS-a, ali ima da se itekako boji svog političkog rukovodstva koje im je kreiralo politike koje su neodržive u novom vremenu – izjavio je Dodik.

Tvrdi Dodik da su Bošnjaci “politički devastirali Hrvate u FBiH”, te da su Hrvati postali “marginalna grupa koju Bošnjaci žele pretvoriti u nacionalnu manjinu”.

– Isto to pokušavaju da urade sa nama. Mi nemamo ništa protiv Bošnjaka, gdje god se oni nalazili. Bošnjački položaj je najbolje da vidite sada da odete u bilo koje mjesto gdje žive Bošnjaci u RS-u, vidjet ćete da imaju bolje sređene kuće jer je međunarodna zajednica obnovila sve njima, da vidite infrastrukturu koja je daleko bolja nego u srpskim selima, a da vidite srpska sela koja su i dan danas porušena – izjavio je član Predsjedništva BiH.

Ponovo se osvrnuo Dodik na mogućnost sukoba, tvrdeći da entitet RS nema namjeru ratovati.

– Postavlja se pitanje na koji način može BiH ili Sarajevo da bilo šta učini RS-u. Može samo putem multinacionalnih snaga. Ko će donijeti odluku u Sarajevu da se izvrši recimo agresija na RS? Ko? Predsjedništvo? Neće. Vijeće ministara? Neće. FBiH? Neće. Bakir Izetbegović? Ko je on? Mene to brine jer mislim da ljudi ne odustaju od toga – kazao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79