Dodik: Stranci su nekada mogli nešto uraditi u BiH, danas ne mogu sami sebi pomoći

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da politički dijalog o mogućim situacijama i rješenjima u Bosni i Hercegovini ne može biti zaustavljen, te da se danas živi u “jednoj nakaradnoj situaciji”.

Komentarišući uputstva ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković diplomatsko-konzularnim predstavništvima da zemlje u kojima djeluju upozore da je svaka priča o promjeni granica u Bosni i Hercegovini zlonamjerna, Dodik je rekao da je “dotična spremna da reaguje na priču koja nije vlasništvo Bosne i Hercegovine, nije krenula odavde već je došla sa strane, a nikad nije regovala na činjenicu da se u Bosni i Hercegovini krši Ustav”.

“Srpski predstavnici imaju svoje stavove i znaju kako da se radi u svim ambasadama širom svijeta, poslala ona njihovima ili ne, oni će se uvijek ponašati na taj način”, rekao je danas Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, to samo govori i svjedoči o raspadu sistema u Bosni i Hercegovini, te nema tog vezivnog tkiva koje je može povezati.

Napomenuo je da je u prošlosti to značilo da stranci mogu nešto uraditi, ali da danas oni ni sami sebi ne mogu pomoći.

“Nezaobilazno je s njima diskutovati, jer moćni i arogantni uvijek će pokušati da slijede svoju logiku i da, ako ne mogu da vas ubijede, onda pokušavaju da vas spriječe raznim mjerama, kao što vas sprečavaju na međunarodnoj sceni, pokušavaju da satanizuju, uvode sankcije i mnogo čega drugog”, naglasio je Dodik.

O tim stvarima, tvrdi Dodik, treba da se vodi računa.

“Mi se moramo izboriti da diskusija o tome šta i kako će biti mora da bude isključivo naša i da nema patrone sa strane, nego jednostavno da razgovaramo. Zato je i naša inicijativa da razgovaramo potpuno suprotna od onog šta rade Bošnjaci”, smatra Dodik.

Kako je kazao, njihova vizura i pogled na svijet, rekao je, takva je da su 2019. godine na kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) rekli da se zalažu za Bosnu i Hercegovinu koja nema entiteta, te da treba da se ukine Republika Srpska.

“Oni od toga ne odustaju. Oni to svaki dan rade”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da Bosna i Hercegovina nema ništa što predstavlja bazični konsenzus, te je podsjetio da su u narodi na ovim prostorima u svim historijskim događajima bili na različitim stranama.

“Dok jedni imaju komemoraciju, drugi slave i to je nešto što je nespojivo. Ali, da bi mogli ići svi zajedno naprijed, moramo da to odbacimo i da pustimo svakoga da se razvija bez mogućnosti da drugom nameće svoje stavove i svoja rješenja”, poručio je Dodik.

Poručio je da je to rješenje koje je univerzalno i da mora biti i ovdje prihvatljivo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79