Dodik: Treba prestati s pričom o unitarizaciji i separaciji, moramo podržati jedni druge

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH treba prestati s pričom o unitarizaciji i separaciji te istakao da je neophodno da svi podrže jedni druge jer bi to vodilo ukupnom razvoju.

Dodik je naveo da se bazičan odnos u BiH između dva entiteta i tri konstitutivna naroda može kretati na različite načine – stagnacija, koja postoji, kretanje u beznađe, koje traje, ili da se pokuša postići bazični konsenzus i funkcionalan dogovor kako niko nikome ne bi smetao.

– Ne treba zaustavljati nikoga i treba odustati od svih priča i o unitarizaciji i o separaciji. Sasvim je prirodno da bude prihvaćena realnost i da na bazi toga pokušamo nešto napraviti. Hoće li se to dogoditi, ne znam – izjavio je Dodik za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, i Republici Srpskoj bi bilo korisno da bude izgrađen autoput od Sarajeva do Doboja.

On je pozvao sve u BiH da definiraju šta je to čime će se baviti narednih pet godina.

– Hajde kažimo da je to autoput od Zenice do Doboja, odnosno dalje prema Savi, da su to dvije-tri hidroelektrane i da prestanemo lomiti koplja na priči o Ustavu i nadležnostima, odemo na Bliski istok, u Rusiju, Kinu ili negdje na Zapad i pokušamo naći novac da to uradimo. Ali ne dolazimo u poziciju za to, nama treba Vijeća ministara da to radi – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je upropaštena putna infrastruktura u BiH, koja je već trebala imati program o sanaciji oštećenih puteva.

On je ponovio da je za dobrobit svih u BiH da se što prije dođe do statusa kandidata za članstvo u EU.

– To je vrijeme kada bi moralo biti urađeno ovo o čemu govorim, jer status kandidata i otvaranje poglavlja traži mnoge teške političke odluke u BiH. Moramo povesti dijalog u BiH o tome šta je to što nas čeka u tom pogledu. Status kandidata nam daje novu dinamiku i od nas zavisi kako će to izgledati – istakao je Dodik.

On je naveo da mu je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao da BiH može ispuniti tehničke uvjete, ali da sve zemlje koje je prihvataju moraju imati povjerenje u nju, što mnoge nisu spremne zbog svega što se događa u BiH.

– Mi možemo ispuniti tehničke uvjete, ali je pitanje kako ćemo doći do tog povjerenja. Ključno pitanje je transfer problema. Evropa će nas prihvatiti ako shvati da mi unutrašnji problem koji imamo nećemo transferirati njima. Ne mogu govoriti o tome kada će doći to vrijeme – kaže Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments