Dodik: Trojka svakom svojom aktivnošću sve više pokazuje da živimo u dvije države

 

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska se žestoko obrušio na Trojku kazavši kako oni sve više pokazuju da se živi u dvije države, te da je pitanje dana kada će se to i desiti.

“Svojim lažima na račun Republike Srpske i prikrivanjem radikalnih militantnih grupa za čije postojanje i svjetska javnost zna, pokazuju da nemaju volju da se to pitanje riješi, te tako negirajući opasnost i probleme koji postoje postaju ključna prijetnja za sigurnost svih stanovnika u BiH”, kazao je Dodik za Srnu.

Osvrnuo se i na intervju koji za Klix.ba dao iranski ambasador u Bosni i Hercegovini Abuzar Ebrahimi Torkaman.

“Činjenica je da niko nije reagovao na skandaloznu prijetnju iranskog ambasadora da će kao i prije 30 godina “pohitati” u pomoć, ako se pojavi problem za BiH pokazuje njihovo licemjerje”, kazao je Dodik.

U tom kontekstu je komentirao pismo koje su u uputili poslanici i delegati “Trojke” institucijama EU i SAD.

“S druge strane šalju pisma o navodnom malignom ruskom uticaju i to neko treba da podrži, a zna se kakva je uloga Irana bila i kakva se uloga u dijelu radikalnih bošnjačkih struktura priželjkuje i dalje”, istakao je Dodik.

Predsjednik RS-a je kazao da je prema njemu evidentno da su u nedostatku ideja pozvali i cijelu međunarodu zajednicu da zaštiti “neustavni Sud i Tužilaštvo BiH” i tako još jednom pokazali da žele da utiču na politički proces koji se vodi protiv institucija RS-a i njega kao predsjednika tog entiteta.

Naglasio kako je njemu jasno kako je on prijetnja “unitarizmu trojke i ničemu drugom”.

“Politički muslimani koji pričaju o multietničnosti treba da prvo pitaju Srbe i Hrvate koji žive u Sarajevu kako zapravo ta multietničnost izgleda iz njihovog ugla”, poručio je Dodik.

Predsjedniku RS-a je zasmetalo i medijsko izvještavanje iz dijela bh. medija.

“Dok su im puna usta hvale kako je sve bajno i sjajno i niko ne želi da dominira nad drugim narodom, neka samo pregledaju izvještaje medija u Federaciji, kako govore o svojim komšijama Srbima i ismijavaju činjenicu da postoje Srbi, koji zahvaljujući svojoj sposobnosti mogu da rade bilo gdje, pa i u tom istom Sarajevu, ali to nekome smeta i predmet je podsmijeha, ali i iživljavanja”, kazao je Dodik.

Optužio je medije da lažu i da prenose antirusku propagandu.

“Nisam ja poslao pismo, nego su ga poslale vaše kolege. Vama niko ne brani da pišete šta hoćete. Lagali ste godinama, pa možete i da nastavite. Ako hoćete da pokažete išta malo dalje od ove propagande morate da prestanete lagati oko Kremlja i ostalog. Rusija je za nas prijateljska zemlja i mi ćemo i dalje sarađivati. Nastavićemo raditi u interesu Srpske. Vama kao poltronima stranih ambasada ništa drugo i ne priliči nego da izmislite da svi stranci imaju svoje poltrone”, istakao je Dodik.

Dodao je da Rusija nikada ništa nije tražila od RS-a, niti traži.

Prema njegovim riječima, Rusija traži poštivanje teritorijalnog integriteta BiH i uvažava činjenicu da strane u BiH treba da se dogovaraju, bez prisustva stranaca i to je ruski zvanični stav.

Dodao je da “nema nikakvih podzemnih aktivnosti”, te da se šire “lijepe dječje pjesmice” o secesiji.

“Da vam kažem, nikakav plan o secesiji nema, ali da ćemo prihvatiti vaše priče o tome kako ćete napraviti unitarnu BiH, to sigurno nećemo. Јedna od varijanti da vam se suprotstavimo jeste da se mirno raziđemo. To je nešto što će se desiti i vi to savršeno dobro znate. Zato ste ovako nervozni i zato plasirate priču o tome da su jedan čovjek i jedna partija nešto krivi, a vi ste bajni, bajna ponuda svima. Јe l’ da? Treba samo vas da slijedimo i ovdje će teći med i mlijelo? Naravno, to nije istina, a najbolje o tome govore izbori.

Mi smo za vas, što se tiče SNSD-a, na političkoj sceni BiH politički giganti, kako je to rekla Željka Cvijanović, a vi ste tek marginalne umišljene periferne spodobe koje pokušavaju da prodaju svoju ideologiju i svoju politiku. Јoš jednom da vam kažem da nemam plan o secesiji, ali mislim da ćemo se mirno razići upravo zbog vaših politika”, na kraju je kazao Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79